ALES sınav sonuçları 2015 ÖSYM ( ales sonuçları SORGULA)

ALES sınav sonuçları 2015 ÖSYM ( ales sonuçları SORGULA)
ALES sınav sonuçları ne zaman açıklanacak, sınava giren adaylar merakla bu sorunun cevabını bekliyor.ALES sınavıgeçen hafta tamamlandı. Peki,ALES sonuçları ne zaman açıklanır, sorgula

ALES sınav sonuçları ne zaman açıklanacak, sınava giren adaylar merakla bu sorunun cevabını bekliyor.ALES sınavıgeçen hafta tamamlandı. Peki,ALES sonuçları ne zaman açıklanır, sorgula Sınavda uygulanacak testin sayısal bölümünde 40'ar sorudan oluşan iki test (Sayısal-1 ve Sayısal-2 testleri), sözel bölümünde ise 40'ar sorudan oluşan iki test (Sözel-1 ve Sözel-2 testleri) yer aldı. ALES puanları yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atamalarda, lisansüstü eğitime girişte, yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde kullanılıyor. Sınavın sonuçları açıklandığı tarihten itibaren üç yıl süreyle geçerli olacak.ÖSYM tarafından yapılanALES sınav sonuçları 10 gün içinde açıklanıyor.

ALES SINAV SONUÇLARI/ÖSYM

Açıklandığında haberimizde güncellenecektir. ALES  78 sayılı Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanları Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye, 5538 sayılı Kanunla eklenen Ek Madde 8 uyarınca, yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atanabilmek için, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılacak Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavına (ALES) girmek zorunludur. Bu sınavda, alanındaki puan türünde yüz üzerinden 70 puan alan adaylar başarılı sayılırlar. 

KİMLER BAŞVURABİLİR?

Sınava, bir lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar, lisans programını bitirenler ile denklik belgesi almış olmak kaydıyla yurt dışında lisans eğitimi görmüş olanlar başvurabilirler.

SINAVIN UYGULANMASI

Sınavda uygulanacak testin sayısal bölümünde 50’şer sorudan oluşan iki test (Sayısal-1 ve Sayısal-2 Testleri); sözel bölümünde ise 50’şer sorudan oluşan iki test (Sözel-1 ve Sözel-2 Testleri) yer alacaktır. Bütün adaylar toplamda 150 soru cevaplayacaklardır. Adayların yanıtlayacakları testler: Sayısal Puanın Hesaplanabilmesi için: Sayısal-1 (50 Soru)+ Sayısal-2 (50 Soru)+ Sözel-1 (50 Soru) Sözel Puanın Hesaplanabilmesi için: Sayısal-1 (50 Soru)+ Sözel-1 (50 Soru)+ Sözel-2 (50 Soru) Eşit Ağırlık Puanın Hesaplanabilmesi için: Sayısal-1 (50 Soru)+ Sayısal-2 (50 Soru)+ Sözel-1 (50 Soru) BAŞARI İÇİN KAÇ PUAN ALINMALIDIR? Yüksek lisans ve doktora için başarı puanı en az 55 olarak belirtilmekle birlikte üniversiteden üniversiteye göre bu puan değişmektedir. Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atanabilmek içinÖSYM tarafından yapılacak sınavda 100 üzerinden en az 70 puan almak gerektiği hükmü getirilmiştir

2015 ALES PUAN HESAPLAMA ROBOTU

Sözel puanınızı kullanacaksanız; ALES Puan Hesaplama Motorunda Sözel 1, Sözel 2, Sayısal 1 alanlarını doldurunuz. Sayısal 2 alanının puan katkısı olmayacaktır.  Eşit ağırlık puanınızı kullanacaksanız; ALES Puan Hesaplama Motorunda Sayısal 1, Sayısal 2, Sözel 1 alanlarını doldurunuz. Sözel 2 alanının puan katkısı olmayacaktır. Sayısal puanınızı kullanacaksanız; ALES Puan Hesaplama Motorunda Sayısal 1, Sayısal 2, Sözel 1 alanlarını doldurunuz. Sözel 2 alanının puan katkısı olmayacaktır.

ALES SINAV SONUCUMU NASIL ÖĞRENEBİLİRİM?

ALES sınav soruları açıklamasınınÖSYM tarafından sonuç ve soru açıklama portalı üzerinden adaylara sunulması sayesinde adaylar internet kolaylığında soruları inceleyebiliyor. 2015 sonbahar dönemi 22 Kasım 2015 sözel ve sayısal ALES sınav soruları internet üzerindeÖSYM sonuç ve soru açıklama web portalı üzerinden indirilebiliyor. ALES ilkbahar sınavı ve ALES sonbahar sınavı şeklinde yılda 2 defaÖSYM tarafından yapılan bu sınava her yıl katılabilme imkanı bulunuyor. Ancak ALES sınav soruları ve sonuç açıklamalarının ardından alınan ALES puanı 3 yıl süreye sahiptir. Bu nedenle sınava katılan adayların ALES puanları ile yapacakları başvuruları en genç 3 yıl içerisinde gerçekleştirmeleri gerekiyor. Aksi halde ALES puanları geçersiz sayılacaktır.

ALES soru kitapçığı yayımlandı
ÖSYM tarafından yapılan açıklama şu bilgilere yer verildi:

"22 Kasım 2015 tarihinde yapılan 2015-ALES Sonbahar Dönemi Sınavının Temel Soru Kitapçığı, sınava başvuran adayların sınav sorularını inceleyebilmeleri amacıylaÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemi üzerinden erişime açılmıştır. Sınava başvuran adaylar,ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile sorulara erişebileceklerdir. Sorular, Temel Soru Kitapçığı dizilimindedir. Soruların telif haklarıÖSYM’ye aittir.ÖSYM’nin yazılı izni olmadan, soruların tamamının veya bir kısmının hangi amaçla olursa olsun kopya edilmesi, fotoğraflarının çekilmesi, herhangi bir yolla çoğaltılması, kullanılması veya yayımlanması yasaktır. Aksi yönde fiillere karşı, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince kanuni yollara başvurulacaktır."

2015 ALES SONBAHAR SORU KİTAPÇAĞINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) yapıldı. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM), 81 il merkezi ile Bişkek'te gerçekleştirilen sonbahar dönemi sınavı saat 9.30'da başladı ve 150 dakika sürdü.Sınavda uygulanacak testin sayısal bölümünde 40'ar sorudan oluşan iki test (Sayısal-1 ve Sayısal-2 testleri), sözel bölümünde ise 40'ar sorudan oluşan iki test (Sözel-1 ve Sözel-2 testleri) yer aldı.

ALESpuanları yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atamalarda, lisansüstü eğitime girişte, yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde kullanılıyor.
Sınavın sonuçları açıklandığı tarihten itibaren üç yıl süreyle geçerli olacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.