KYK sonuçları ve kyk burs sonuçları sorgula, ne zaman açıklanacak?

KYK sonuçları ve kyk burs sonuçları sorgula, ne zaman açıklanacak?
KYK sonuçları ne zaman açıklanır öğrenciler nefesini tuttu veKYK burs sonuçları açıklanmasını bekliyor. Konuyla ilgili henüz net bir açıklama gelmedi.KYK sonuçlarıhakkında detaylı bilgiler...

KYK sonuçları ne zaman açıklanır öğrenciler nefesini tuttu veKYK burs sonuçları açıklanmasını bekliyor. Konuyla ilgili henüz net bir açıklama gelmedi.KYK sonuçlarıhakkında detaylı bilgilere haberimizden ulaşabilirsiniz.KYK burs başvurusu sonuçlarıhaftalar önce bitmesine rağmen hala açıklanmadı ve ne zaman açıklanacağına dair bir bilgi verilmedi. Ancak yurt yedek listesine ulaşabilirsiniz. Ayrıntılar haberimizde.

KYK SONUÇLARI SORGULA 

Türkiye’de milyonlarca öğrencinin ÖSYM tarafından yapılan üniversite sınavları ile birlikte lisans eğitimi almaya hak kazanmaları durumunda Gençlik ve spor Bakanlığı Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından sunulan kredi/burs ve yurt hizmetlerine başvuruda bulunabilme hakkına sahip olabiliyor. Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından sunulan burs desteği hizmetlerinden yararlanmak isteyen üniversite öğrencileri gerekli şartlara uygun olmaları halinde burs başvurusunda bulunabiliyor. Özellikle de ihtiyaç sahibi olan üniversite öğrencilerinin eğitimlerini tamamlayabilmeleri ve bu eğitim sürecinde devletten eğitimleri için maddi destek alabilmelerini sağlayan Kredi ve Yurtlar Kurumu burs/kredi desteğine ilişkin olarak gerçekleştirilen başvuruların sonuçları dijital platform üzerinde yer alanKYK burs sorgulama hizmet sayfasından öğrenilebiliyor.

KYK’LI GENÇLERE YURTLARDA SPOR İMKANI

Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu yurtlarında barınan üniversite öğrencilerine eğitsel, sosyal ve kültürel faaliyetlerin yanı sıra sportif faaliyetlerde de bulunmaları için her türlü imkan sağlanıyor. Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, gençlerin spor ile ilişkisini izleyici olma konumundan çıkarıp aktif, katılımcı bir konuma dönüştürmek istediklerini belirterek, “Spor yapma alışkanlığının sağlanması için her türlü imkanı gençlerimize sunuyoruz” dedi. Beden ve zihin gelişimlerine katkı sağlamak, kendilerine hayat boyu kılavuzluk edecek fair play ruhunu ve spor ahlakını kazandırabilmek amacıyla düzenlenen spor etkinliklerineKYK’lı gençler yoğun ilgi gösteriyor. Yurtlarda düzenlenen spor etkinlikleri arasında futbol, basketbol, voleybol ilk sıralarda gelen branşlar arasında yer alıyor. Öğrenciler ayrıca masa tensisi, satranç, bilardo, step ve platesin yanı sıra uzak doğu sporlarına ve boksa da ilgi duyuyorlar. Spor etkinlikleri sadece yurtlarla sınırlı kalmıyor. Bölgeler arası yarışma ve turnuvalar da düzenleniyor. Başarılı olan öğrenci ve takımlara çeşitli ödüller veriliyor.KYK’da barınan gençlere sağlanan imkânların yanı sıra yurt genelinde de sporun yaygınlaştırılması için seferberlik başlatıldığını söyledi. Sporun sağlıklı bir toplumun oluşmasında ve bireylerin sosyalleşmesinde en önemli araç olduğuna dikkat çeken Kılıç şöyle devam etti:

“Sağlıklı ve hareketli bir yaşamın gereği olarak toplumumda spor kültürünü geniş kitlelere yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Başta gençlerimiz olmak üzere milletimizin spor ile ilişkisini izleyici olma konumundan çıkarıp aktif, katılımcı bir konuma dönüştürmek istiyoruz. Halkımızın spor yapma alışkanlığı edinebilmesine imkân sağlayacak şehir altyapılarını geliştirmek için çalışıyoruz. Sporun kötü alışkanlıklardan kurtulma da ve kaliteli bir yaşamda önemli bir rolü olduğunun farkındayız. Spor alanında gençlerimize yeni iş imkânlarını oluşturmanın gayreti içerisindeyiz. Bir ülkeniz uluslar arası anlamdaki tanıtımında sporun büyük etkisi var. Bunları dikkate alarak tesis yapımına büyük önem veriyoruz.”

Kyk nedir?

KYK, Başbakanlık’a bağlı bir kurum olup “Kredi Yurtlar Kurumu” ismini temsil etmektedir. üniversite öğrencilerine burs, kredi veren hatta barınma imkanı tanıyan bir kurumdur.

Kyk burs Miktarı

KYK Bursu lisans öğrencileri için en son 2011 yılı başında yapılan zamla birlikte Lisans öğrencileri için 240 TL olmuştur. Bundan önce her yıl 20 TL zam yapılanKYK bursuna 2011 yılında 40 TL zam yapılmış ve 200 TL’den 240 TL’ye çıkarılmıştır. Yüksek LisansKYK bursu ise Lisans ücretinin 2 katı kadar, yani 480 TL’dir. DoktoraKYK bursu ise Lisans ücretinin 3 katı kadar, yani 720 TL’dir. 2012 yılı başındaKYK bursuna 20 TL’lik bir zam yapılarak Lisans öğrencileri için 260 TL, Yüksek Lisans öğrencileri için 520 TL, Doktora öğrencileri için ise 780 TL olması tahmin edilmektedir.

BURS, ÖĞRENİM VE KATKI KREDİLERİNE YÖNELİK AÇIKLAMALAR

Kurum T.C. vatandaşı yurt içinde yüksek öğrenim gören öğrencilere burs/öğrenim ve katkı kredisi*, yurt dışında yüksek öğrenim gören öğrencilere burs/öğrenim kredisi vermektedir.(*) 29.08.2012 tarih ve 28396 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulunun Kararı ”2012-2013 Eğitim-Öğretim Yılında öğrenimine devam eden veya yeni kayıt yaptıracak birinci öğretim ve açık öğretim öğrencilerinden, 4 üncü ve 11 inci maddelerdeki hükümler saklı kalmak kaydıyla, öğrenci katkı payı alınmaz. Bu öğrencilerden alınması gereken öğrenci katkı payı tutarları, Devlet tarafından karşılanır” hükmüne amirdir.

BURS NEDİR?

T.C. vatandaşı yüksek öğrenim gören başarılı ve ihtiyaç sahibi öğrencilere 5102 sayılı Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs/kredi verilmesine ilişkin Kanun hükümlerine göre karşılıksız verilen paradır.

Burstan yararlanacak öğrenciler,

• Ön lisans öğrencileri,
• Lisans öğrencileri,
• Açık Öğretim öğrencileri,(Sadece öncelikli öğrenciler; şehit veya gazi çocuğu, anne ve babası her ikisi de ölü olanlar vb.)
• İki yıllık okullardan mezun olup, dört yıllık okulların üçüncü sınıfına dikey geçiş sınavı ile ara vermeden kayıt yapan öğrenciler,( intibak veya hazırlık sınıfında burs verilmez.)
• Yüksek Lisans(Master ve Doktora) öğrencileri,(hazırlık sınıfında burs verilmez)
• Vakıf Üniversitesi öğrencileri,
• LYS sonucunda sayısal, sözel, eşit ağırlık ve yabancı dil dallarında ilk 100'e giren öğrenciler,(öncelikli olarak),
• Üniversite kontenjanından bildirilen öğrenciler,
• Ülke adına müsabakalara katılan, Milli olmuş Amatör Sporcu olan öğrenciler,
• İkinci öğretim de okuyan öğrenciler,
    burstan yararlanabilmektedir.
Not:Burs alan öğrenciye öğrenim kredisi, öğrenim kredisi alan öğrenciye ise burs verilmemektedir. Bir öğrenci hem burs hem de öğrenim kredisi alamaz.

Burstan Yararlanamayacak Olan Öğrenciler

Kurumdan burs yada öğrenim kredisi alan öğrenciler,

2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 10 uncu maddesine göre burs verilen öğrenciler hariç olmak üzere, 5102 sayılı Kanunun 2 nci maddesi kapsamında yer alan kamu kurum ve kuruluşlarından burs almakta olan öğrenciler,

• Kurumdan daha önce burs veya öğrenim kredisi almış olan öğrenciler,
• Öğretim kurumuna kayıt tarihi itibari ile bir öğretim yılı kaybı olan öğrenciler,
• Yabancı uyruklu öğrenciler,
• Polis akademisi ile askeri okul öğrencileri,
• Ek süre öğrenim gören (artık yıl) öğrenciler,
• Yüksek lisans öğrencilerinden hazırlık sınıfında öğrenim gören öğrenci
• Yetim maaşı ve nafaka alanlar dışında, en az asgari ücret düzeyinde aylık veya ücretle sürekli bir işte çalışan veya gelire sahip olan öğrenciler,
• Gerçeğe aykırı beyanda bulunan öğrenciler,
• Burs Yönetmeliği hükümlerine göre burs almaya yeterli bulunmayan öğrenciler,
burstan yararlanamazlar.

ÖĞRENİM KREDİSİ NEDİR?

Yüksek öğrenim gören T.C. uyruklu öğrencileri maddi yönden desteklemek, sosyal ve kültürel gelişmelerini kolaylaştırmak amacıyla devam ettikleri yüksek öğretim kurumlarının normal öğrenimi süresince verilen, zorunlu hizmet yükümlülüğü bulunmayan borç paradır.

Öğrenim kredisi borcu; öğrenciye normal öğrenimi süresince verilen miktarlara Türkiye İstatistik Kurumu Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksindeki artışlar uygulanarak, hesaplanacak miktarın ilave edilmesi ile tespit edilir.

Öğrenim Kredisinden Yararlanacak Öğrenciler;

• Ön lisans öğrencileri,
• Lisans öğrencileri,
• Açık Öğretim öğrencileri(Sadece öncelikli öğrenciler; şehit veya gazi çocuğu, anne ve babası her ikisi de ölü vb.),
• İki yıllık okullardan mezun olup, dört yıllık okullara dikey geçiş sınavı ile ara vermeden kayıt yaptıran öğrenciler(intibak  sınıfında öğrenim kredisi verilmez),
• Yüksek lisans(Master ve Doktora) öğrencileri,
• Vakıf Üniversitesinde okuyan öğrenciler,
• İkinci öğretim de okuyan öğrenciler, öğrenim kredisinden yararlanabilirler.

Not: Burs alan öğrenciye öğrenim kredisi, öğrenim kredisi alan öğrenciye ise burs verilmemektedir. Bir öğrenciye hem burs hem de öğrenim kredisi verilmez.

Öğrenim Kredisinden Yararlanamayacak olan öğrenciler

• Yetim maaşı ve nafaka alanlar dışında, en az asgari ücret düzeyinde aylık veya ücretle sürekli bir işte çalışan veya gelire sahip öğrenciler,
• Bir yükseköğretim kurumundan mezun olan öğrenciler,(dikey geçiş ve master-doktora hariç)
• Ek süre öğrenim gören (artık yıl) öğrenciler,
• Sağlık sebebi dışında önlisans mezunlarından ara vermek suretiyle intibak programına başlayan öğrenciler,
• Önlisanstan lisans öğrenimine geçmek için intibak eğitimi yapan öğrenciler, (intibak programı süresince)
• Kredi isteğinde bulunduğu tarihte kayıtlı olduğu öğretim kurumunda bir öğretim yılından fazla başarısız olan öğrenciler,
• Kurumdan daha önce burs yada öğrenim kredisi almış olan öğrenciler,
• Gerçeğe aykırı beyanda bulunan öğrenciler,
• Yabancı uyruklu öğrenciler,
• Kurum yurtlarından süresiz çıkarılma cezası alması,
• Kesin hükümle mahkum olması
• Öğrenim Kredisi Yönetmeliği hükümlerine göre kredi almaya yeterli bulunmayan öğrenciler, öğrenim kredisinden yararlanamazlar.

Not: Öğrenim kredisi almakta iken durumunda sonradan değişiklik olanlardan; değişikliğin meydana geldiği öğretim yılında Yönetim Kurulunca belirlenen öncelikle burs verilecek öğrenciler kapsamına girenlerin öğrenim kredileri bu durumlarını belgelendirmek kaydıyla öğrencinin durumunda meydana gelen değişikliği izleyen ödeme döneminden itibaren bursa dönüştürülür.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.