Denktaş'ın ipliği pazara çıktı!

Denktaş'ın ipliği pazara çıktı!
Özel Harp Dairesi'nin ilk kurucularından emekli albay İsmail Tansu, Ergenekon sorularına cevap verirken Denktaş ile ilgili önemli bir ayrıntıyı da açıkladı.

Zihinleri meşgul eden sorular
Ergenekon'un nasıl bir örgüt olduğu, ne zaman kurulduğu, sanıklar arasında üst düzey emekli askerlerin bulunması sebebiyle Özel Harp Dairesi'nin (ÖHD) bünyesinde mi olduğu gibi sorular zihinleri meşgul ediyor. Bu noktada ÖHD'de daha önce görev almış komutanların bu konuda yapacağı açıklamalar önem taşıyor.

Faaliyetlerinin tamamı gayri milli
Bunlar arasında belki de hayattaki en önemli kişilerden biri olan ÖHD'nin ilk kurucularından emekli albay İsmail Tansu, bu sorulara net cevap veriyor: "Bunlar kendini milli vazifelerle yola çıkmış gibi gösterebilir ama faaliyetleri tamamen gayri milli. Yaptıkları Türkiye'nin çıkarlarına hizmet etmez." 

İsmail Tansu, 1952-53 yıllarında Kore Türk Tugayı'nda savaşmış bir subay. Dönüşte, Tümgeneral Daniş Karabelen'le birlikte ÖHD'yi kurmuşlar. Rıza Vuruşkan ve Eyüp Mater de kendileriyle birlikte hareket ediyor. Kıbrıs'taki direnişi sağlayan Türk Mukavemet Teşkilatı'nın da kurucularından. Kıbrıs İstirdat Projesi'ni hazırlayan kişi. Aynı zamanda teşkilatın Ankara'daki genel koordinatörü. 27 Mayıs darbesine kadar hem ÖHD'de hem de Teşkilat'ta üst düzey görevler aldıktan sonra darbecilerle ters düşerek 1961 yılında emekli olmuş. 2001 yılında, Mukavemet Teşkilatı'yla ilgili anılarına yer verdiği 'Aslında Hiç Kimse Uyumuyordu' adlı bir de kitap yazdı.

Bunlara milli hareket denilemez
Tansu, 'Ergenekon, Özel Harp Dairesi'nin sivil uzantılarının olduğu birime verilen kod isimdir' tezine itiraz ediyor. "Bu, kesinlikle yalandır. Olsa ben bilirim. Ne bizim zamanımızda 1960'a kadar olsun, 60'tan sonra bugüne kadar olsun, benim yakından incelediğim, bildiğim Özel Harp Dairesi ile Ergenekon'un bir ilgisi yok." Daire'nin sivil uzantılarının sadece savaş dönemleri için eğitildiğini, eğitimlerinden sonra memleketlerine gönderildiğini, dosyalarının tutulduğunu ve bir savaş hali oluncaya kadar 'uykuda' kaldıklarını anlatıyor. Bunun haricinde hiç kimsenin kullanılmadığını, teşkilatlandırılmadığını ve başlarında birinin bulunmadığını öne sürüyor. Bugün kendilerine Ergenekon ismini veren örgütü değerlendirirken 27 Mayıs'la bağlantılar kuruyor: "Yaptıkları eylemler memleketin hayrına mı? Her iki dönemde de yapılanlar milli değil. Onları (Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu, Hasan Polatkan) ipe götürenler milli bir dava için hareket ettiklerini söylüyorlardı. Darbeci subaylar milli idi, astıkları ise hain öyle mi? Yapılan hareket milli bir hareket değildir. Memleketin ne kadar zararına olmuştur? Milli hareket denilemez bunlara. Ergenekon da öyledir. Böylesi gayri milli bir harekete Türklerin tarihinde kutsal bir yeri olan Ergenekon'un isminin verilmesi tuhaf. Gayet tabii ki Ergenekon'un ismini kirletmektir." 

İngilizler, Denktaş'ı Hong Kong'da görevlendirecekti 
İsmail Tansu, eski KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ı yakından tanıyan bir isim. Yıllarca birlikte görev yaptılar. Merhum Ürdün Kralı Abdullah, Filistin Kurtuluş Örgütü lideri Yaser Arafat ve Denktaş için bazı kaynaklarda ortaya atılan 'Ortadoğu'da İngiliz Üçlüsü' iddiasına şu karşılığı veriyor: "Biliyorsunuz, Rauf Denktaş İngiltere'de hukuk okumuş ve yine İngilizler adına savcı yardımcılığı yapmıştır. Aslında Kıbrıs'ta mücadelesine başlamadan önce İngilizler kendisini o sırada kendi kontrolleri altında bulunan Hong Kong'da görevlendirmek istedi. Hukukî değil siyasî bir görevdi bu. Ancak Denktaş parayı az buldu, gitmek istemedi." 

Danıştay saldırısı, ortalığı karıştırmak için yapıldı 
Emekli Albay İsmail Tansu, Danıştay saldırısıyla ilgili olarak da şu değerlendirmeyi yapıyor: "Görünen şu ki ortalığı karıştırmak için bu saldırı yapılmış. Ortalık karışsın ki bir harekette bulunsunlar." Tansu'ya göre, Ergenekon bir isyan hareketi. Hurşit Tolon ve Şener Eruygur'un önemli mevkilerde bulunmuş paşalar olduğunu hatırlatarak, şunları söylüyor: "Görevdeyken darbe yapmayı düşünmüşler mi, kabul edemiyorum. Aklım ermiyor. Hükümet devirmek milli bir mesele olamaz. Kim olursa olsun seçimle gelmiş olan bir hükümet ancak seçimle gider."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.