David Lynch'in En Meşhur Filmleri

David Lynch'in En Meşhur Filmleri
Hollywood'un en meşhur yönetmenlerinden olan David Lynch'in en meşhur filmlerini sizler için derledik.

 

Film dünyasından elini eteğini çeken Lynch, hayranlarına 'Twin Peaks' dizisi ile geriye döneceği müjdesini vermişti.

İşte David Lynch'in 5 mühim filmi: 1 . The Elephant Man (Fil Adam )

Sürreel ve sarsıcı üslubuyla dikkat çeken yöneten David Lynch'in 1980 imalatı filmi. 1880'ler Londrası'nda geçtiğimiz filmde, dünyaya doğuştan engelli ve büyük fiziksel deformasyonla iştirak eden Joseph Merrick'in öyküsü anlatılıyor. Siyah-beyaz çekilen film, Lynch'in sinema dünyasında daimi olacağının delili olarak görülmüştü. Yüksekokul de bu görüşü paylaşmış olacak ki film 8 dalda Oscar'a aday gösterildi. Seyircisine not: Film bir 'based on a true story' örneği, başka bir deyişle hakikat bir hikâyeye dayanıyor. Filmde hekim rolündeki Antony Hopkins de görülmeye ölçüt .

2. Blue Velvet (Mavi Kadife)

1986 imalatı bu gerilim filminin senaryosunda da Lynch imzası yer alıyor . Ismini 'Blue Velvet' şarkısından alan film, yönetmenin en meşhur filmi olarak kabul ediliyor. Küçük bütçeli bu yapımda Lynch alıcı öyküsüne güvenmiş olmalı. Çünkü film, babasının geçirdiği kalp krizi üzerine evine geriye dönen Jeffrey Beaumont'un evin yakınlarında kesilmiş bir kulak bulmasıyla başlıyor. Yönetmenin kült filmleri aralarında sayılan film, Lynch'e en güzel yöneten dalında Oscar adaylığı da getirmişti.

3. Wild at Heart (Vahşi Hisler )

Bir hata ve gerilim filmi olan Wild at Heart'in başrolünde, populer aktör Nicolas Cage vardı. 1990 imalatı olan filmin senaryosu Barry Giffords'un benzer isimli romanına dayanıyor. Bu filmle kariyerinin doruğuna erişen Lynch, Cannes Film Festivali'nde de Altın Palmiye Ödülü'nün sahibi oldu . Film, birbirine tutkuyla ilişkili bir çift olan Lula ve Sailor'un kaçış maceralarına odaklanıyor.

4. Lost Highway (Kayıp Otoban)

Yönetmenlik kariyerine Twin Peaks dizisiyle süre gelen Lynch, 1997 yılında çektiği Lost Highway ile beyaz perdeye geriye döndü. Lynch, artık seyirciyi zorlayacağının ve bilinçaltının derinliklerinde yolculuklara çıkaracağının işaretlerini bu filmle beraber verdi. Çoğu seyircinin ikinci ve üçüncü kez izleme gerekliliği hissettiği Lynch filmlerinin bir örneği olan Lost Highway, karısının geçmişinden habersiz olan ancak bu geçmişin pençesinden kurtulamayan Fred'in hikâyesini irdeliyor.

5. Mullholand Drive (Mullholand Çıkmazı)

Psikolojik gerilim türündeki bu filmde Lynch hem yönetmenliği benzer zamanda senaristliği üstlendi. 2001 imalatı ABD-Fransa imalatı filmde Lynch bir daha sürreel ögelere ağırlık verdi. Film, en büyük hayali Hollywood'da populer bir aktrist olmak olan Betty Elms'in Los Angeles'ta halasının evine yerleşmesi ile başlıyor. Film artık sanat dünyasında kendisini kabul ettirmiş olan Lynch'e bir kez daha Cannes Film Festivali'nde en güzel yöneten ödülü, en güzel yöneten dalında da bir Oscar adaylığı getirdi.

David Lynch Kimdir?
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.