Tüfenkci E-Tır Projesine Katıldı

Tüfenkci E-Tır Projesine Katıldı
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "e-Tır projesi ile TIR işlemlerinin etkinliğinin ve güvenliğinin anlık takibinin yapılabilmesini ve usulsüz uygulamaların elektronik veri değişimiyle en aza indirmeyi hedeflemekteyiz" dedi.

 

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, Bakanlıkta Türkiye ile İran arasında gerçekleştirilen e-Tır Projesi'nin tanıtım toplantısına katıldı. Tanıtım toplantısına İran İslam Cumhuriyeti Büyükelçisi Ali Reza Bikdeli, IRU Genel Sekreteri Umberto de Pretto ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da katıldı. Burada yaptığı konuşmada TIR sisteminin geleceğinin otomasyona geçilmesine bağlı olduğunu kaydeden Bakan Tüfenkci, "E-Tır sistemi, ulusal gümrük sistemleri ve diğer paydaşlar arasında güvenli veri değişimini sağlamayı ve eşyanın ülkeler arasında düzenli ve güvenli aktarılmasını mümkün kılmayı amaçlamaktayız. Bu sayede ürün tedariki ve gerçek zamanlı veri aktarımı yöntemleriyle TIR işlemlerinin hızlanmasını ve uluslararası ticaretin artmasını sağlamış olacağız. TIR işlemlerinin etkinliğinin ve güvenliğinin arttırılmasını, teminat sisteminin anlık takibinin yapılabilmesini ve usulsüz uygulamaların elektronik veri değişimiyle en aza indirmeyi hedeflemekteyiz. Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu ile Uluslararası Karayolu Taşımacılar Birliği'nin ortaklığında geliştirilen projemizi Türkiye ve İran uygulamaktadır. Pilot projelerden elde edilen sonuçlar sayesinde sistemde varsa aksaklıklar tespit edilecek ve gerekli düzenlemeler yapılacaktır. E-Tır pilot projesinin işleyiş kuralları belgesi 26 Ekim 2015 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiş, 5 Kasım 2015 tarihinde ön testleri gerçekleştirilmiş ve 27-28 Kasım tarihlerinde de karşılıklı İzmir-Tahran seferleri yapılarak gerekli testleri ve uygulamalarıyla başarıyla sonuçlanmıştır. Bu proje gümrükten iş dünyasına, iş dünyasından gümrüğe elektronik veri değişimini test etmek amacıyla hazırlanmıştır. Bu projenin sonuçlarıyla dünya TIR taşımacılığında otomasyonun nasıl olacağını ve nasıl yürütülmesini gerektiğini raporlar ile birlikte sunacağız" diye konuştu.

E-Tır Projesi'nin uzun bir yol olduğuna dikkat çeken Tüfenkci, şöyle devam etti:

"Tamamen hayata geçmesi küresel düzeyde tüm aktörlerin desteğine ve uzun mesafe katetmelerine bağlıdır. Bugün ülkemizden başlayarak ticaretin kolaylaştırılması, işlemlerinin basitleştirilmesi ve aynı zamanda da etkinliğinin sağlanması için kağıt ortamında yapılan işlemleri elektronik ortama aktarma işlemini başlattık. Buradan ülke olarak ticaret dünyasının ihtiyaçları doğrultusunda ticaretin kolaylaştırılması, süreçlerin kısaltılması ve işlemlerin basitleştirilmesine yönelik uluslararası platformlardaki çalışmalara destek olacağımızı bir kez daha ifade etmek istiyorum. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak önceliğimiz gümrük işlemlerinden kaynaklanan formalitelerin azaltılması ve ticaretin arttırılarak kolaylaştırılmasıdır. Buna bağlı olarak gümrük işlem maliyetlerini minimum düzeye indirmek için tüm planlamaları gerçekleştiriyoruz. Bundan sonraki amacımız ise gümrük işlemlerimizin tüm süreçlerinde otomasyona geçilmesidir."

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ise, 2016 yılı için İran ile 30 milyar dolarlık bir dış ticaret hedefi koyduklarına dikkat çekti. Türkiye'nin turizmden sonra 2'nci büyük hizmet ihracatını taşımacılık sektöründen yaptığını belirten Hisarcıklıoğlu, e-Tır Projesi hakkında şu bilgileri verdi:

"Taşımacılık sektörü bizim için stratejik bir sektördür. Ülkemiz TIR sisteminin bilgisayarlaştırılması konusunda BM tarafından yürütülen e-Tır projesi paydaşlarından biri olmayı talep etti. Projenin hayata geçirilmesi için çalışmalar başlatıldı. Ülkemiz halihazırda kağıt ortamında yürütülen TIR sistemini İran üzerinden elektronik ortama taşıyarak özellikle bölgemizde rol model olacaktır. İran ile başlattığımız e-Tır Projesi dünyada bir ilk oldu. Bu projenin diğer ülkelere yayılması için şimdi öncülük yapacağız. İran ile başlattığımız e-Tır Projesi dünyada bir ilk oldu. Bu projenin diğer ülkelere yayılması için şimdi öncülük yapacağız. E-Tır ile birlikte işlemler artık daha kolay yapılacak, taşımacılık maliyetleri düşecek, şeffaflık gelecek, işlemler daha etkin ve daha verimli yapılacak."

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.