Rektörlere Zam! İşte yeni rektör maaşları

Rektörlere Zam! İşte yeni rektör maaşları
Üniversitelerin patronu niteliğindeki rektörlerin maaşlarına bu aydan itibaren zam yapıldı. Peki yeni rektör maaşları ne kadar oldu? İşte 2016 Şubat ayı itibariyle yeni rektör maaşları...

Rektör maaşları ne kadar oldu? İşte yeni rektör maaaşları!

Rektör maaşlarına zam geldi mi? 2016 rektör maaş ücretleri Haberi ile ilgili merak edilen tüm bilgiler ve detaylar en son dakika bilgileri ile 5 Şubat 2016 Cuma tarihinde yayınlanan haberimizde.Kamuda görev yapan herkesin maaşı şeffaf şekilde açıklanırken, rektörlerin kazancı gizli tutuluyor. Hangi rektörün üniversiteden ne kadar para aldığını YÖK bile bilmiyor. Sır gibi saklanan döner sermaye payları sayesinde bazı rektörlerin kazancı 50 bin YTL'yi buluyor. İşte detaylar...

Gelişen eğitim sistemi ile birlikte her geçen gün bir çok ilimize yeni ünversiteler açılmaya devam ediyor. Artık hemen hemen her ilde üniversite bulunuyor. Her üniversitenin de başında bir rektör bulunuyor. Rektörler, genel olarak üniversite ile alakalı kararların alınmasında etkin rol oynuyor.

Her geçen gün daha da artış gösteren üniversiteler de devlet üniversitelerine Cumhurbaşkanı tarafından rektörler atanıyor. Özel üniversitelerin her geçen gün artış göstermesiyle birlikte de üniversite veya vakıf sahipleri tarafından rektörler atanabiliyor. Rektörler üniversite açısından önemli kişilerin arasında yer alıyor. Her geçen gün önem kazanan rektörlükte genel olarak profesörler arasından seçim yapılıyor.

Fakülteler arasında seçim yapılarak, dekanların arasında seçilen rektörler aday olarak gösteriliyor. Belirlenen adaylar içerisinde ise Cumhurbaşkanı'nın seçimiyle rektör olarak atanıyor.

Memur gruplarının en üst seviyesinde yer alan rektörler, aylık iyi maaşlar alıyor. Rektörler, bu yıl yapılan yeni zamlarla birlikte Ocak ayında 7 bin 404 lira maaş alacak. Bu maaş ile birlikte rektörler Temmuz 2016'da da yeniden bir zam alacak.

Yükseköğretim alanında ABD'de haftalık yayın yapan ve akademisyenlere aynı zamanda iş olanakları hakkında da bilgi veren The Chronicle of Higher Education adlı gazete ABD'de 550 özel üniversitesinin başkanlarının yılllık toplam gelirlerini inceledi. Buna göre 1 milyon dolar ve üzerinde yıllık kazancı olan yönetici sayısı 42 oldu.

Bu üniversiteler arasında rekoru kıran yönetici ise 3 milyon 358 bin dolar yıllık kazançla Chicago Üniversitesi Yönetim Kurulu Başkanı Robert J. Zimmer. Zimmer 5 yıldır bu üniversitenin başında görev yapıyor. İkinci sırayı ise Northeastern Üniversitesi yöneticisi Joseph E. Aoun 3 milyon 121 bin 864 dolarllık geliriyle aldı. Bu iki yöneticinin dışında gelirleri yıllık 3 milyon doları aşan başka yönetici yok. 

2 MİLYON DOLARI AŞANLAR

Yıllık geliri 2 milyon doları aşan üniversite yöneticisi sayısı ise 4. En çok kazananlar listesinde Marist College yöneticisi Dennis J. Murray 2 milyon 688 bin 148 dolarla üçüncü, 2 milyon 327 bin 344 dolarla Columbia Üniversitesi yöneticisi Lee C. Bollinger dördüncü, 2 milyon 223 bin 752 dolarla Tufts Üniversitesi yöneticisi Lawrence S. Bacow beşinci, 2 milyon 91 bin 764 dolarla Pennsylvania Üniversitesi yöneticisi Amy Futmann altıncı sırada. Ivy League olarak nitelendirilen üniversitelerin yöneticilerinin de maaşları 2.3 milyon dolar ile 865 bin dolar arasında.

DEVLETTE DAHA DÜŞÜK

Türkiye'deki üniversitelerin rektörlerinin maaşlarının da ne kadar olduğuna baktığımızda ise devlet üniversitelerinde bu rakamın aylık 5 bin 200 TL ile 5 bin 400 TL arasında değiştiği görülüyor. Bu durumda da rektörlerin yıllık gelirleri 62 bin 400 TL ile 64 bin 800 TL arasında değişiyor. Dolar üzerinden hesaplandığında ise devlet üniversitelerinin rektörlerinin yıllık gelirleri 30 bin ile 31 bin dolar arasında.

Vakıf üniversitelerinde ise ücretler daha yüksek. Bir vakıf üniversitesinin rektörünün maaşı ortalama aylık 5 bin ile 15 bin dolar arasında. Bu akademisyenler de yıllık 60 bin ile 120 bin dolar arasında kazanıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.