Dünyanın Gözü ABD'nin İstihdam Verisinde

Dünyanın Gözü ABD'nin İstihdam Verisinde
Dünya piyasaları, bugün ABD tarafından açıklanması beklenen istihdam ve işsizlik verilerine odaklandı.

ABD'de fabrika siparişleri yüzde 2,9 gerilemedi, petrol fiyatlarından yatay seyrinden destek bulan pay piyasaları günü yükselişle tamamladı. Dolar endeksi ise düşüş eğilimini dün de devam ettirdi.

Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,49, S&P 500 endeksi yüzde 0,15 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,12 değer kazandı.

Analistler, dolar endeksinin, gelen tepki alımlarıyla 96,60 seviyelerinde dengelendiğini hatırlatarak, bugün açıklanacak tarım dışı istihdam ve işsizlik verisinin takip edileceğini vurguluyor.

Asya ve Avrupa'da neler oluyor?

Avrupa tarafında, İngiltere Merkez Bankası (BoE) varlık alım programını değiştirmezken, kararın oy birliği ile alınmasının ardından sterlin/dolar paritesi 1 ayın en yükseğini gördü, avro/dolar paritesi ise yükselişini üst üste 4'üncü güne taşıyarak 1,1239 ile yaklaşık 3,5 ayın zirvesine çıktı. Dün Almaya'da DAX endeksi günü yüzde 0,44 düşüşle kapanırken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,06 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,04 değer kazandı.

Asya tarafında, bugün emtia fiyatlarındaki düşüş eğilimi dikkati çekerken, pay piyasalarında da negatif bir seyir izleniyor. Japonya'da Nikkei 225 endeksi günü yüzde 1,32 azalışla tamamlarken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi şu dakikalarda yüzde 0,3 değer kaybetti.

BİST 100'e etkisi

Yurt içinde, gelişen ülke para birimlerindeki değerlenmeye paralel, dolar/TL'nin 2,89'un altına kadar gerilemesi Borsa İstanbul'da alımların güçlenmesini sağladı. BIST 100 endeksi günü yüzde 1,69 yükselişle 74.505 puandan kapatırken, 2 yıl vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi ise yüzde 11'in altını gördükten sonra yüzde 11,02 seviyesinde dengelendi. Analistler, ABD'de tarım dışı istihdam verisinin şekillendireceği risk iştahının yurt içi piyasaların yönü üzerinde de belirleyici olacağını belirterek, BIST 100 endeksinde 75.000 ve 75.500 seviyelerinin direnç konumunda olduğunu kaydediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.