AB’den Türkiye’ye ‘Sınırı Açın’ Baskısı

AB’den Türkiye’ye ‘Sınırı Açın’ Baskısı
AB yetkilileri Türkiye’yi ülkelerindeki savaştan kaçarak Kilis sınırına dayanan on binlerce Suriyeli mülteciye kapılarını açmaya davet etti.

İngiliz devlet televizyonu BBC'ye konuşan AB Dış Siyaset Şefi Federica Mogherini, mültecileri korumanın Türkiye’nin ahlaki ve hatta yasal sorumluluğu olduğunu söyledi.

Mogherini; AB’nin Türkiye’ye finansal yardım yaptığını ve ülkenin “iltica başvurusunda bulunan insanlara koruma sağlayacak ve onlara ev sahipliği yapmayı mümkün kılacak tüm kaynak ve gereçlere sahip olduğunu” dile getirdi.

AB Genişleme Komisyoneri Johannes Hahn ve Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders da; Türkiye’nin sınırındaki mültecileri içeri alması gerektiğini belirtti.

Koenders, “Ben Türkiye sınırında bekleyen insanların görüntülerine bakıyorum ve insani yardım ihtiyacı duyan kişilerin içeri alınması gerektiği yönündeki mesajı yinelemek istiyorum” dedi.

Türkiye sınırdaki mültecilere yiyecek ve barınak yardımı yapıldığını ve onların sınırdan içeri alınmasının gerekli olmadığını söylüyor. 

Suriye hükümetinin Halep’teki muhaliflere karşı başlattığı operasyondan kaçan yaklaşık 35 bin Suriyeli, günlerdir Kilis yakınlarında Türkiye’ye girebilmek için bekliyor.

Türkiye’de hali hazırda yaklaşık 2.5 milyon Suriyeli mülteci bulunuyor.

Kasım ayında AB, Türkiye'ye sınırları içindeki Suriyeli mültecilerin bakımı için 3 milyar Euro ödenek vermeyi kabul etmişti. 
Kaynak : BBC

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum