Türkiye’de 5 Tane Alemci Kaldı

Türkiye’de 5 Tane Alemci Kaldı
Bursa'da dede mesleği 'alemcilik' zanaatini yıllardır sürdüren Rıza Akbalış, imal ettiği alemleri bütün İslam âlemine ihraç ediyor. Camilerin kubbe ve minarelerini süsleyen alemler artık evlere ve iş yerlerine de dekor oluyor.

Bursa'da yaklaşık 100 yıldır alemcilik yapan Akbalış ailesinin meslekteki son temsilcisi Rıza Akbalış, Bursa'daki iki odalı imalathanesinde el emeği olarak ürettiği alemleri dünyanın pek çok ülkesine ihraç ediyor. Mesleğini severek yaptığını belirten Akbalış, "Dededen kalan mesleğimi üçüncü kuşak olarak devam ettiriyorum. Genellikle camilere minare alemi yapıyoruz. Türkiye'de bunu yapan beş kişi kaldık. Kubbe alemi, şadırvan alemi gibi alemler imal ediyoruz" şeklinde konuştu.

MİNARE ALEMLERİ EVLERE DEKOR OLUYOR
Cami, türbe, çeşme gibi yerlere konulan ve İslam dinini temsil eden alemlerin artık evlerde ve iş yerlerinde dekor olarak kullanıldığını anlatan Akbalış, "Son beş yıldan beri evlere ve iş yerlerine de dekor olarak alınmaya başladı. Genelde 40 santimetrelik tek toplu ya da çift toplu alemler tercih edilirken, daha büyük alemleri sipariş veren müşterilerimiz de oluyor. Büyük şirketler fabrikasyon alemleri çok yüksek fiyatlara satarken, biz çok daha uygun fiyata imal ediyoruz" dedi.

Şu an mesleği öğretecek çırak bulamadığından yakınan Akbalış, "Dedem gençliğinde çırak olarak bir Ermeni ustanın yanında çalışmış. Ustası vefat edince işi devralmış. Dedemden babama, babamdan da bana kalan mesleğimi onur duyarak icra ediyorum. Aile olarak 100 yıldır bu mesleği yapıyoruz. Kullandığımız el aletleri ve makinelerin çoğu dedemden kalma. Yaklaşık 80 yıldır sorunsuz çalışıyor. Bir fabrika mantığında değil, el emeğimizle çalışıyoruz. O yüzden bu meslek kaybolmaya yüz tuttu. Ben sağlığım el verdiği müddetçe bu işi sürdüreceğim. Benden sonraki nesle bu mesleği miras bırakmak için çaba gösteriyorum, ancak öğrenmek için gelenlerin artık zanaatkarlıkla değil maddiyatla ilgilenmeleri beni üzüyor. Bu konuda Bursa Valiliği ile yetim çocuklarımız için bir proje tasarlıyoruz. Haç Hristiyanlığın, hilal ve yıldız ise İslam dininin timsalidir" şeklinde konuştu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.