İstanbul'a Telefon Fabrikası Kuruluyor

İstanbul'a Telefon Fabrikası Kuruluyor
Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte Alman marka Oxiron, Türkiye'de Universal tekstille birlikte cep telefonu üretmeyi planlıyor.

Almanlar Türkiye'de telefon üretmek üzere düğmeye bastı. Oxiron, Türk firma Universal ile İstanbul'da telefon imalatına hazırlanıyor.

İstanbul İkitelli’de 5 milyon TL’lik yatırımla 3 bin metrekarelik alanda kurulan cep telefonu üretim tesisinde Oxiron’un X5 modelinin üretimine başlandı. Universal Tekstil ise, Türkiye’de polar kumaşta en büyük firmalardan biri.

Oxiron Mobile Türkiye Genel Müdürü Serkan Demirtaş, 4.5G’nin başlamasının cep telefonu sektörü için önemli bir milat olacağını belirterek, “Alman Oxiron markasının cep telefonu modellerini burada yerli üretmeye başladık. İlk ürünümüzü geçen hafta pazara sunduk. Telefonlarda yerli üretim oranımız yüzde 60” dedi.

Telefonlar giriş seviyesinde

Oxiron, Almanya’da da giriş seviyesi cep telefonlarında yeni bir marka. 2015 yılı başında pazar girdi. Türkiye’de ilk etapta X5 modeli üretiliyor. Üretim adetleri arttığında Almanya ve diğer ülkelere de telefonlar Türkiye’den gönderilecek.

Demirtaş, ilk üretimlerinin bin adet olduğu bilgisini vererek, “Ancak çok geniş bir tesis kurduk. Talebe göre ayda 175 bin adetlik üretim yapabilecek durumdayız. Şu anda kanalımızı oturtuyoruz. İlk etapta E-ticaret siteleri, bayi kanalı ve teknoloji marketler üzerinden satış düşünüyoruz. Operatörlerle de işbirliği yapmak istiyoruz” diye konuştu.

Oxiron’un Türkiye’de ilk yıl için pazar payı hedefi de yüksek. Serkan Demirtaş, ilk etpata pazardan yüzde 2’lik pay almak istediklerini bunun da ayda 30 bin, yılda 360 bin adetlik telefon satışına denk geldiğini belirtti.

Yazılım Almanlardan

Demirtaş’ın iddiası, en yüksek yerlilik oranına sahip üretici oldukları yönünde. Bunu da, “Türkiye’de bulunan diğer tesislerin hepsi montaj hattı. Biz SMB dizgi denilen board üzerinde entegre dizim de yapıyoruz. Başka yapan yok” şeklinde açıkladı.

Mühendis ve yazılım desteğini Almanya’dan alıyorlar. İşçilik ve üretim Türkiye’de yapılıyor. Demirtaş, artık teknoloji cihazlarının üretiminde Çin ve Türkiye arasında işçilik bakımından çok fark kalmadığını ve aynı fiyatlara üretim yapılabildiğini de iddia etti.

'Vergi fiyatları yükseltiyor'

Cep üzerindeki vergiler de Türkiye’de üretimin önünde engel. Serkan Demirtaş, yılbaşında giriş seviyesi telefonlara 160 TL’lik vergi geldiğini anımsatarak, şunları söyledi:

“Bu vergiler fiyatı yükseltiyor. Türkiye’de üretim yapmayı zorlaştırıyor. Bilişim alanında yatırım isteniyorsa, yatırımcı ve ithalatçı vergisi ayrı olmalı. Eğer bu durum değişirse herkes gelip burada üretim tesisi kurar. Türkiye’de yıllık 15 milyon adetlik cep telefonu pazarı var. Bu önemli bir rakam. Alman Oxiron, Türkiye pazarına güveniyor.”

Oxiron, Türkiye’de teknik sevisi de anlaşma yaptığı Teleservice aracılığıyla verecek.

Yılda dört model
 
Serkan Demirtaş, X5’in ardından Türkiye’de X4 ve X6 modellerinin üretimini de yapmayı planladıklarını  belirterek, “Her yıl 4 modelimiz pazarda olacak. 2016’da da X5 haricinde üç ürünümüz pazara girecek.  X5’in ardından mart ayında X4’ü pazara sunuyor olacağız. Bu model 5 inç’lik. Tasarımı çok şık. Fiyatı 699 TL olacak. Telefonlarımız sağlamlık bakımından da iyi. Bu modeller giriş seviyesinde. Üst segment de üreteceğiz” dedi.

Parmak izi okuyucusu var

Satışta olan 4.5G’li Oxiron X5’in teknik özellikleri ise şöyle:
 
İşletim sistemi: Android
Ekran: 5.5 inç
Kamera: 13 MP arka, 5 MP ön
Dahili hafıza: 16 GB
Ram: 2 GB
İşlemci: 1.7 GHz Octa core
Bluetooth: Var
Parmak izi okuma: Var
Çift sim kart: Var
Pil gücü: 2900 mAH
Ağırlık: 164 Gram
Fiyatı: 999 TL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.