Paralelciler Ezanı Böyle Mi Okuyor?

Paralelciler Ezanı Böyle Mi Okuyor?
Dinlerarası diyalog çalışması yürüten BELTÜD adlı derneğin, Brüksel’in en büyük kiliselerinden Sean Jean Baptista’da düzenlediği toplantıda okunan ezanda “Şehadet ederim ki Muhammed Allah’ın resulüdür” kısmının es geçilmesi şaşkınlıkla karşılandı.

Paralelciler ezanı eksik mi okuyor? Belçika-Türk Dostluğu ve Diyalog Derneği (BELTÜD) ile Foyer Bölgesel Entegrasyon Merkezi, Brüksel’in en büyük kiliselerinden olan Sean Jean Baptista’da ezan okutmuştu. 31 Mart 2012 tarihinde kilisede okutulan ezanda “Eşhedüenne Muhammeden Resulullah” (Şehadet ederim ki Muhammed Allah’ın resulüdür) kısmının es geçildiği ortaya çıktı.

EZAN-I MUHAMMEDİ YANLIŞ OKUNDU!

İnternete düşen video görüntülerinde, farklı din mensuplarının biraraya geldiği mistik havada Belçikalıların Süleyman Erkişi’nin söylediği ilahilere eşlik etmesi dikkat çekiyor. Çok sayıda davetlinin izlediği toplantı ezan ile başlıyor, ancak ezanda bir gariplik var. Zira “Eşhedüenne Muhammeden Resulullah” (Şehadet ederim ki Muhammed Allah’ın resulüdür) kısmı ezandan çıkarılmış ya da bir nedenden dolayı okunmuyor.

videogaleri.gif

“UNUTMUŞUM, KASIT YOK”

BELTÜD Derneği’nin düzenlediği programa sanatçı olarak katılan Süleyman Erkişi, o dönem medyaya yaptığı açıklamad “Kilise konserinde unutkanlıkla yanlış okumuşum ezanı. Ben de dün gece izleyerek fark ettim. Yorgunluk ve uykusuzluk sonucu oldu anlaşılan. Kesinlikle benim bir kastım yok. Oradaki kimse fark etmemiş durumu, arkadaşım geldi bana ‘Abi ezanı yanlış okudun’ deyince ben de ‘hadi yaa’ dedim. Yani benim kasten yaptığım bir şey yok. Ben bu derneğin de bu tür şeyler yapacağına inanmıyorum” diye kendini savundu.

“HER DİNİN MENSUBU CENNETE GİDER ANLAMI OLUŞTU”

Tüm İlahiyat Fakülteleri ve Yüksek İslam Enstitüleri Mezunları Derneği Genel Başkanı Selahaddin Yazıcı, olayla ilgili olarak “Bu diyalog çalışmaları ilk etapta iyi amaçlarla başlatılan çalışmalardı ancak yansımalarına baktığımız zaman özellikle, ‘dini değerlere pamuk ipliğiyle bağlı kesimlerde’ adeta ‘hangi dine inanırsanız inanın cennete gidersiniz’ anlayışı oluştu” diyor. Bu süreci destekleyen akademisyenlerin de olduğunu belirten Yazıcı, diyalog meselesinin Türkiye’de dine pamuk ipliğiyle bağlı olan insanlar üzerinde istenmedik etkiler bıraktığını söylüyor.
 
“AB AYETTEN RAHATSIZ OLMUŞTU”

Avrupa Birliği’nin daha önce “İnneddini İndallahil İslam” yani ‘Allah katında tek din İslam’dır’ ayetinden rahatsızlık duyduğunu açıkladığını dile getiren Yazıcı, şunları söylüyor: “İslam’ın ana mesajlarından bir tanesi şudur: Biz bütün peygamberlere inanıyoruz. İnanmak da zorundayız imanımız gereği. Dolayısıyla bizim Hıristiyanlara, Yahudilere karşı, misyonerlere karşı en önemli argümanımız olan tebliğ mesajımızı ortadan kaldırmaya yönelik bir hainlik olarak görüyorum bu meseleyi.”

“KİMSENİN NİYETİNİ OKUYAMAYIZ”
Ezanı okuyan Süleyman Erkişi’nin ezanı unuttuğunu söylediğinin hatırlatılması üzerine ise Yazıcı, “Biz orada kimsenin niyetini okuyamayız. İşin gelişimi itibariyle söylüyorum. Başlangıcından itibaren maalesef böyle bir silsile var ve bu silsile içerisinde Süleyman Erkişi kardeşimizin de yanlışlıkla da olsa bu konuyu gündeme getirmesi söz konusu olmuştur. Yani burada sadece onun okumasıyla başlayan bir süreç söz konusu değil” diyor.

“İSLAM DİNİNİ TÖRPÜLEMEDİR”

Dönemin İmam Hatip Lisesi Mezunları Mensupları Derneği Genel Başkanı Hüseyin Korkut ise, bu tür diyalog çabalarının öteden beri var olduğunu söylüyor. Korkut, “Dinleri yaklaştırmak, örtüştürmek anlamında, yüzyıllardır Ezan-ı Muhammedi’nin nasıl okunduğunu biliyoruz. Önemli bir değerimiz olarak eksik okutulması ya da öyle bir çabanın olması çok kötü. Bu dinleri birbirine yaklaştıracağız diye İslam dininin temel değerlerinden ve inanç temellerinden törpüleme ve yumuşatma gayretleri doğru bir gayret değil” diyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum