Sağlıklı Dışkı Nasıl Olmalı?

Sağlıklı Dışkı Nasıl Olmalı?
Sindirim sistemimizin sonlandırılması olayı ve ardından yediklerimizin vücut dışına atılması olayıdır.Peki sağlıklı bir insanın dışkısı nasıl olmalıdır? Uzmanlarından sizler için öğrendik.

Dışkı kalın bağırsaktan makat bölümüne doğru ilerledikçe içindeki sıvı emilir ve giderek katı bir hal alır. Kalın bağırsakta dışkının ilerlediği mesafe uzadıkça katılaşma oranı da artar, bu nedenle uzun bağırsağı olan kişilerde daha sert ve zor dışkılama olması beklenir.

İdeal bir dışkının uzunluğunun 10-20 cm arasında büyüklükte, günün aynı zaman diliminde olması ve klozetin içine yumuşak bir şekilde düşmesi ve yavaşça suya batması beklenir.

Kabızlık, ishal, seyahat, çeşitli hastalıklar ve bazı ilaçlar ile dışkılama ritminde değişiklikler olabildiği bilinmektedir. Dışkının hızla suya batması içindeki lif oranının düşük olduğunu gösterir, bu durum sıklıkla günde 2 Lt’den az su içen ve liften (baklagiller, sebzeler vb.) fakir beslenen kişilerde görülür. Batı ülkelerindeki gibi liften fakir diyetle beslenen kişilerde, bağırsak divertikülü ve bağırsak kanseri olasılığının arttığı bilinmektedir. Dışkılamanın değerlendirmesinde en sık olarak Bristol sınıflaması kullanılır ve sınıflamadaki tip 2-3 sağlıklı dışkı olarak kabul edilir.

 

Bristol dışkı şekli sınıflaması

Tip 1: katı ve ayrık fındık gibi yuvarlaklar

Tip 2: sosis şeklinde ve hacimli dışkı

Tip 3: sosis gibi ancak üzerinde çatlaklar olan dışkı

Tip 4: sosis veya yılan gibi, düz ve yumuşak dışkı

Tip 5: birbirinden ayrık düzgün kenarlı ve yumuşak küçük toplar

Tip 6: kabarık ve düzensiz kenarlı dışkı

Tip 7: katı bölüm içermeyen su gibi dışkı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.