Davutoğlu "Kitap Dedektifi"ni Ödüllendirdi

Davutoğlu "Kitap Dedektifi"ni Ödüllendirdi
Başbakan Davutoğlu, yurt dışına kaçırılan kıymetli el yazmalarının Türkiye'ye dönmesi için büyük çaba gösteren ve Hollanda'da İslam Bilim Tarihi üzerine doktora yapan Hüseyin Şen'e takdirname verdi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 10 Şubat'ta Hollanda'nın Lahey kentindeki Türk toplumu temsilcileri ile buluşmasının özel bir konuğu vardı. Yurt dışına kaçırılan kıymetli el yazmalarının Türkiye'ye dönmesi için çalışmalar yürüten ve Hollanda'da İslam Bilim Tarihi üzerine doktora yapan Hüseyin Şen de toplantıya katılanlar arasındaydı. Başbakan Erdoğan ve eşi Sare Davutoğlu, toplantıda Hüseyin Şen'e özel olarak teşekkür etti.

Davutoğlu çifti, Amerika'ya kaçırılan 2 kıymetli el yazmasının yurda dönmesini sağlayan Şen'e, "bilim tarihimizde referans değeri yüksek el yazması eserleri eşsiz bir ilmi dikkatle iz sürerek yeniden kütüphanelerimize ve ilim dünyamıza kazandırması" dolayısıyla takdirname verdi.

Utrecht Üniversitesinde İslam Bilim Tarihi üzerine doktora yapan Şen, toplantıda kısa bir konuşma yaparak, Başbakan Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu'na teşekkür etti. Şen, "Bizim yaptığımız katkı deryada bir damla. Yurt dışına kaçırılan eserlerimize baktığımızda küçücük bir damla ama beni asıl mutlu eden devlet büyüklerimizin sahip çıkması. Böyle oldukça sırtımız yere gelmez. Sayın Başbakanımıza ve değerli eşi Sare Hanım'a teşekkür ediyorum" dedi.

Toplantıda Sare Davutoğlu da Hüseyin Şen'e Selçuklu desenli çini bir vazo hediye etti.

"Sare Hanım da her seferinde gerekli mercilere iletiyor"

Şen, yaptığı açıklamada, Başbakan Davutoğlu tarafından takdirname verilmesinin kendisi için bir sürpriz olduğunu söyledi.

Bu konuda kendisine haber verilmediğini belirten Şen, salona girdikten sonra en önde, Sare Davutoğlu'nun yanında oturmasının istendiğini ifade etti.

Şen, "Bizim için güzel bir anı oldu. Devlet büyüklerimizin bu denli sahip çıkması gerçekten çok güzel bir şey. Her zaman özlemini çektiğimiz bir durum" dedi.

Birçok Türk eserinin yurt dışına kaçırıldığını vurgulayan Şen, "Devlet büyüklerimiz bu işe sahip çıktıkça inşallah birçok eserimizin geri döneceğine inanıyorum ve bunu ümit ediyorum. Güzel bir teşvik de oluyor. Benim için en güzel ödül, Başbakanımızın bana teşekkür etmesidir" ifadesini kullandı.

Şen, Türkiye'ye ait eserler konusunda müzayedelerde her zaman dikkatli olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Vatandaşlarımız da bana devamlı haber gönderiyor, bu da işin ilginç yanı. Biraz 'ihbar hattı' gibi bir şey oldum. En son Avusturya'dan Sultan 3. Selim'in koleksiyonundan Molla Camii Divanı satışa çıkartılmış. Avusturya Büyükelçiliğini aradım, sonra da Sare Hanım'a haber gönderdim. O da sağolsun her seferinde gerekli mercilere iletiyor. Böylelikle daha efektif oluyor."

İnternette araştırma yaparken fark etti

Konya Yusuf Ağa Kütüphanesi'nden 15 yıl önce çalınan iki kıymetli el yazması eserin ABD'deki bir üniversitenin özel koleksiyonunda olduğu, internette araştırma yapan doktora öğrencisi Hüseyin Şen tarafından fark edilmişti. Hüseyin Şen, kitabın yerini tespit edip durumu Başbakan Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu'na bildirmiş, daha sonra eserlerin Kültür ve Turizm Bakanlığının girişimleriyle Türkiye'ye iadesi sağlanmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.