Galatasaray UEFA'dan neden ceza aldı?

Galatasaray UEFA'dan neden ceza aldı?
Galatasaray’ın UEFA’dan aldığı cezanın gerekçeli kararı ortaya çıktı. Sarı kırmızılı kulübün yaptığı savunmaya UEFA’nın verdiği cevaplar dikkatlerden kaçmadı...

UEFA tarafından 1 yıl men cezası alan Galatasaray’ın gerekçeli kararı ortaya çıktı. Sarı-kırmızılıların savunmalarına tek tek yanıt veren UEFA Kulüp Finansal Kontrol Kurulu Yargı Komisyonu, maddeler halinde konulan gerekçeleri açıkladı.

Milliyet’in haberine göre, Başkan Dursun Özbek, yönetici Fatih İşbecer ve avukatların ifadelerinin nasıl ve hangi sebeplerle uygun olmadıkları aktaran komisyonun gerekçeli kararında, hem Galatasaray’ın 2010 yılından itibaren ekonomik durumu hem de Türkiye’nin genel olarak ekonomik şartları ele alındı.

Kararın 23. maddesinde, 3 şık halinde verilen gerekçelerde, şu ifadeler kullanıldı:

1- Türkiye’deki Suriye mülteci sorunu ve terör saldırıları tam olarak net bir şekilde gösterilmemiş ve ekonomik anlamda ne kadar etkilenildiği ifade edilmemiştir.

2- Kulüp, ülkede yaşanan şike davası sonrası yaşanan sıkıntılardan etkilendiğini aktarsa da gerçekte, son 3 yıl içerisinde gelirlerinin her alanda yükseldiği görülmüştür.

3- Türkiye’de elektronik bilet sisteminin gelirleri düşürdüğü belirtilse de, diğer Avrupa ülkelerinde aynı sistem vardır ve bu nedenle savunmada göz önünde bulundurulamaz.

Ayrıca kur farkı savunmasına da yanıt veren disiplin kurulu, Galatasaray’ın kur farkından oluşacak zararları değerlendirip önlemler alabileceğini belirtti, Türk ve altyapıdan yetişmiş oyunculara Türk lirası üzerinden paralar ödenebileceği dile getirildi.

TÜRKİYE’DE BÜYÜME AB’NİN ÜZERİNDE

Galatasaray’ın sunmuş olduğu savunmalardan bir maddesini, Türkiye’nin genel ekonomisi ve diğer kulüplerin ekonomik kazanımları oluşturdu.

Ancak UEFA’nın gerekçeli kararının 23. maddenin b ve c bendinde yapılan açıklamalarda, Türkiye’deki ekonominin 2013-15 arası azalmadığı, aksine artış gösterdiği ifade edildi ve bu artış AB ülkelerinin üzerinde olduğu vurgulandı.

Aynı şekilde diğer kulüplerin 2010-14 arası yayın gelirlerinin 3.1 oranından 3.5 oranına artış gösterdiği, harcamaların da 1.2’den 0.7’ye düştüğü anımsatıldı. Ayrıca Türkiye’nin futbol marketi konusunda son 5 yılda 44 UEFA üyesi arasında 22. sırada bulunduğu belirtildi.

TEHLİKE GEÇMEDİ

Sarı-kırmızılıların UEFA’nın gözetiminde olduğu da belirtilirken, 65 milyon euroluk bir limit olduğu aktarıldı. 5. kısımda 97. maddede verilen şartta, “Seneler içerisinde 95 milyon eurodan 80 milyon euroya düşen futbolcu maaş ve ödemelerinin, 2016’da 65 milyon euroya indirileceği” belirtildi. 112. paragrafta geçen bilgide, “Kulübün izlenmesi devam etmektedir. Bir kez daha uyum gösterilmezse, dava yeniden bize taşınabilir” ifadeleri kullanıldı.

“EN UYGUN CEZA”

UEFA’nın FFP kurallarına göre istenen cezaya Galatasaray’ın itirazı da gerçekçi bulunmadı. Gerekçeli kararın 111. maddesinde, sarı-kırmızılı tarafın, “Kulüp, UEFA müsabakalarından ihracı uygunsuz ve ağır kaçacaktır savunması yapıldı. Ama yer alan bütün maddelerde görüldüğü üzere FFP kurallarına göre kulüpte büyük bir maddi açık olduğu anlaşılmış ve bunların ışığında 1 yıllık ihraç kararı uygun bulunmuştur” denildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.