"K. Kore Suriye'de Esed rejimi adına savaşıyor"

"K. Kore Suriye'de Esed rejimi adına savaşıyor"
Suriyeli muhaliflerin Müzakere Heyeti Başkanı Esad el-Zoubi, K. Kore'ye ait iki birliğin Suriye'de Esad rejimi adına savaştığını ileri sürdü

Esad el-Zoubi, yaptığı açıklamada, "Suriye'de Kuzey Kore'ye ait iki tabur Esad rejimi adına savaşıyor. Bu durum, dürbünler ve iletişim araçları sayesinde ortaya çıktı. Konuşmalarından Koreli oldukları anlaşıldı ve askeri nakliye araçlarında görüldüler." iddiasında bulundu.

Kuzey Kore'nin askeri varlığını rejim tarafındaki güvenilir kişilere sorup doğruladıklarını anlatan Zoubi, bu iş birliğinin eskiye dayandığını belirterek şu bilgileri verdi:

"Rejim ile Kuzey Kore arasında özellikle askeri alandaki iş birliği yeni değil, bu ilişkiler devrim sırasında geliştirildi. Rejim başta piyadeler olmak üzere Kuzey Kore'den eğitimli kişileri getirtti. Rejim içerisinde füze ve iletişim alanlarında çalışan binlerce Koreli askeri uzman bulunuyor. Hatta şu anda başkent Şam'daki Kasyun Dağı'nda bir tabur var. Bölgedeki bütün siviller de bu taburun 10 yıldan uzun süredir orada olduğunu bilir. "

Zoubi, Kuzey Koreli askerlerden oluşan "Chalma 1" ve "Chalma 7" adlı birliklerin üst düzey eğitim aldığını ve asker sayılarının 300'ü aştığını, uzman sayısının ise 2-3 binden fazla olduğunu ileri sürdü.

CENEVRE GÖRÜŞMELERİ

Cenevre'deki görüşmelerde muhalif heyetin başında yer alan Zoubi, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın sunduğu temel ilkeler konusunda hemfikir olduklarını söyledi.

Rejimin siyasi çözümden kaçtığı için müzakerelere yanaşmadığını savunan Zoubi, şunları kaydetti:

"Mistura, basın mensupları ve uluslararası camia, bizim BM Güvenlik Konseyinin (BMGK) Suriye ile ilgili kararlarını uygulamayı ve uluslararası meşruiyetin tahakkuk etmesini istediğimizi ancak rejimin buna karşı çıktığını biliyor. Bizler inandığımız için siyasi çözüme başvurduk. Bu amaçla doğrudan müzakerelerde ısrarcı olduk. Esad rejimi ise bundan hep kaçtı. Şimdi de seçim bahanesiyle süreci uzatmaya çalışıyor. Biz, görüşmelerin ikinci turunun nisan başında olmasını istedik. Ertelenmesine gerek yoktu."

Devrimin sahibi olan halka, sahada savaşanlara ve siyasi çözüm için mücadele eden siyasetçilere güvenlerinin tam olduğunu sözlerine ekleyen Zoubi, 9 Nisan'da yapılması planlanan görüşmelerin ikinci turunun ilki gibi olumlu geçmesi temennisinde bulundu.

Cenevre görüşmelerinin ilk turu önceki akşam sona ermişti. Görüşmelerde,12 temel ilke üzerinde anlaşmaya varılmış ve bunlar onaylanmak üzere muhaliflere ve rejime sunulmuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.