Suudi Arabistan'dan İran'ı uyardı

Suudi Arabistan'dan İran'ı uyardı
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr, "İran, Suudi Arabistan'la iyi ilişkiler istiyorsa tavırlarını değiştirmeli." dedi.

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'da yer alan habere göre, başkent Riyad'da Güney Afrikalı mevkidaşı Maite Nkoana-Mashabane ile dün akşam basın toplantısı düzenleyen Cubeyr, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin "Suudi Arabistan ile İran arasındaki sorunun diplomatik yollarla çözülmesini istiyoruz." yönündeki açıklamasını değerlendirdi.

"1979'daki Humeyni devriminden bu yana sorun, Suudi Arabistan'ın tutumu değil. İran'la gerginlik istemiyoruz, dostluk ilişkisi istiyoruz. Ancak, içişlerine müdahale ve büyükelçiliğimize saldırı durumlarıyla karşılaştık." diyen Cubeyr, İran'a karşı aldıkları tavrın, bu ülkenin sözleri değil, fiilleri sebebiyle olduğunu ifade etti.

Cubeyr, "Suudi Arabistan'la iyi ilişkiler kurmak istiyorsa İran'ın tavırlarını değiştirmesi, devrimini ihraç etmeye çalışmaktan vazgeçip normal bir ülke olması gerekiyor." dedi.

ABD Başkanı Barak Obama'nın 21 Nisan'da Suudi Arabistan'a yapması muhtemel ziyaretle ilgili de konuşan Cubeyr, Obama'nın ABD ile Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri arasında yapılacak ikinci zirveye katılacağını söyledi.

İlk zirvenin geçen yıl Camp David'te gerçekleştiğini hatırlatan Cubeyr, orada İran'ın bölgedeki müdahalelerine karşı atılacak adımların, teröre karşı ve güvenlik işbirliğini güçlendirme, erken uyarı sistemi bulunan balistik füzelere karşı koruyacak savunma sistemi geliştirme, istihbarat alanında bilgi paylaşımını artırma gibi konuların ele alındığını kaydetti.

Suudi Arabistan yönetimi, 2 Ocak'ta aralarında Suudi vatandaşı Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'in de bulunduğu 47 kişinin idam cezasının infaz edildiğini duyurmuş, İran'ın idamlara tepki göstermesinin ardından Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçiliği ve Meşhed kentindeki konsolosluk binası göstericilerce ateşe verilmişti. 

Suudi Arabistan yönetimi de büyükelçilik ve konsolosluk binalarına yönelik saldırıların ardından İran ile diplomatik ilişkilerini kestiğini açıklamıştı. Devamında ise İran'ın Yemen'deki büyükelçiliği vurulmuş, İran da saldırıyı, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin gerçekleştirdiğini iddia etmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.