AİHM'e göre gizli belge yayınlayan gazeteci suçlu

AİHM'e göre gizli belge yayınlayan gazeteci suçlu
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), İsviçre'de bir kazaya ilişkin gizli belgeleri yayınlayan gazeteciyi haksız buldu.

AİHM Büyük Dairesi, İsviçreli gazeteci Arnaud Bedat'ın bir trafik kazası sonrası emniyet ve İçişleri Bakanlığında yapılan gizli görüşmeleri haber yaptığı için İsviçre hükümeti tarafından suçlu bulunması üzerine açtığı davayı karara bağladı.

AİHM, gazetecinin, soruşturmaya ilişkin gizli belgeleri paylaştığı gerekçesiyle aldığı 1 ay hapis cezasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10'uncu maddesi olan ifade özgürlüğünü ihlal ettiği gerekçesiyle yaptığı başvuruda Bedat'ı haksız buldu.

"Paylaştığı bilgiler masumiyet karinesine zarar verdi"

Mahkeme, soruşturmanın gizliliği kapsamında Bedat'ın olaya ilişkin gizli bilgileri çalıştığı dergide yayınlaması nedeniyle hüküm giymesinin gazetecinin ifade özgürlüğünü ihlal etmediğine, Bedat'ın devam eden soruşturmaya ilişkin paylaştığı bilgilerin masumiyet karinesine zarar verdiğine hükmetti.

Bedat, 15 Ekim 2003'te "Lozan Köprüsü Faciası" isimli haberinde, motorsikletiyle 3 kişinin ölümüne 8 kişinin de yaralanmasına neden olan M.B hakkında bir haber yayımlamıştı. Haberde, M.B'nin ifadesi ve savcılığın iddianamesine ilişkin detaylar da yer almıştı.

AKILLARA CAN DÜNDAR'I GETİRDİ

Can Dündar ve Erdem Gül, "Devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme", "Siyasi ve askeri casusluk", "Gizli kalması gereken bilgileri açıklama; "Terör örgütünün propagandasını yapmak' suçundan tutuklanmış, AYM'nin “Tutuklama gerekçesi gösterilen eylemlerin tamamı gazetecilik faaliyetidir. Kuvvetli suç şüphesi yok” görüşüyle serbest kalmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.