Çiyager Diyarbakır'ı terk etme kararı aldı

Çiyager Diyarbakır'ı terk etme kararı aldı
Diyarbakır'da HDP'ye yönelik yaptığı eleştirilerin ardından darbedilen "Çiyager" olarak tanınan sanatçı Mehmet Karakuş, Diyarbakır'ı terk etme kararı aldığını açıkladı.

Diyarbakır'da HDP'ye yönelik  eleştirilerinin ardından darbedilen "Çiyager" olarak tanınan sanatçı Mehmet  Karakuş, "Yıllardır doğup büyüdüğüm yerden göç etmek zorunda kalıyorum. Kürt  diline, kültürüne sahip çıkmış ve gelişmesine katkı sunmuş bir sanatçıya reva  görülen yanlışlıklar ortada. Bu çok acı verici ancak ifade edeyim, Diyarbakır’ı  terk etmek zorunda kalıyorum." dedi.

    Çiyager, AA muhabirine yaptığı açıklamada, HDP ve terör örgütü PKK'nın  yanlışlarını dile getirmesiyle daha önce içinde yer aldığı kesimle ilişkilerinin  bozulduğunu söyledi.

    Doğruları dile getirmeye devam ettiği için de saldırılara maruz  kaldığını belirten Çiyager, "'Doğruyu söyleyen dokuz köyden kovulur' atasözü  sanki bu kesim için söylenmiş. Doğruları söylemek bu kesimleri huzursuz ediyor.  Ben doğruları, gerçekleri söyledim. Yaşananları dile getirdim ama demokrasi,  düşünce özgürlüğü, daha özgür bir ortam için savaştığını savunanlar rahatsız  oldu. Onlar, dile getirdikleri ilkeleriyle çeliştiler." diye konuştu.

    O kesimin gerçek yüzlerini Türkiye'nin, Avrupa'nın ve Irak Kürt  Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ve taraftarlarının gördüğünü aktaran  Çiyager, "Dile getirdiklerim, HDP'nin, DBP'nin ve PKK'nın içinde yaşanan  şeylerdi. Ben yıllarca orada emek verdim. Babamı kaybettim. Hem canımı verdim hem  de malımı verdim. Sanatsal, kültürel ve siyasal anlamda çok emek verdim.  Gayriresmi olarak da bana düşen ne ise onları yaptım. Ama çeliştiklerini, kendi  halklarına, insanlarına zarar verdiklerini görünce, yanlışlarına karşı doğruları  anlattım." ifadesini kullandı.

    - "Aylarca tedavi gördüm"

    Sanatçının sadece bir kesime değil, tüm farklı kesimlere, dünyaya  hitap etmesi gerektiğini ifade eden Çiyager, "Sanatçı demek tek taraflı  düşünmemektir, hiçbir zaman savaşı ve kanın dökülmesini istememektir. Bir  sanatçı, insanlardan farklı düşünebilir hatta aykırı olabilir ama topluma ayna  olmalıdır, ideolojik saplantı içinde olmamalıdır. Ben de bu şekilde hareket ettim  ancak maalesef cahil kesimler bunu kabul etmiyorlar." dedi.

    "Yanlışları görüp susmak, gözünü kapatmak ve kulaklarını tıkamak doğru  değildir." diyen Çiyager, sözlerini şöyle sürdürdü:

    "Kürtler İslam dinine mensup bir millet. Dinlerine, kültürlerine, örf,  adet, gelenek ve göreneklerine sahip çıkan insanlardı Kürtler. PKK, HDP ve bazı  devletler Kürtlerin değerlerini bozmaya çalıştılar. Ülkemizi bölmeye çalışanların  olduğunu fark edip, o bilince ulaşınca da toplumu ve insanları uyarmak zorunda  olduğumu hissettim. Türkiye'de yaşayan tüm ırkların önlerinde artık bir engelin  kalmadığını gördüm. O zaman başka ülkelerin istekleri doğrultusunda neden  ülkemizi karıştıralım, neden bu ülkeyi zarara sokalım ve zayıflatalım. Bunları  söyledikten sonra saldırıya uğradım. Aylarca tedavi gördüm."

    - "Diyarbakır'ı terk etmek zorunda kalıyorum"

    Şivan Perwer gibi sanatıyla efsane olmuş bir kişinin de PKK'lıların  saldırılarına maruz kaldığını hatırlatan Çiyager, "Şiddetten yana olan kesimin  yanında olmamak gerekiyor" ifadesini kullandı.

    Çiyager, saldırıya uğradıktan sonra birçok sanatçının kendisine destek  verdiğini, şiddeti uygulayan kesime tepki gösterdiğini ifade etti.

    "Yıllardır doğup büyüdüğüm yerden göç etmek zorunda kalıyorum” diyen  Çiyager, "Kürt diline, kültürüne sahip çıkmış ve gelişmesine katkı sunmuş bir  sanatçıya reva görülen yanlışlıklar ortada. Bu çok acı verici ancak ifade edeyim,  Diyarbakır’ı terk etmek zorunda kalıyorum." değerlendirmesini yaptı.

    Kendisine yönelik tehditlerin sürdüğünü, İstanbul'a geldiği günlerin  hemen akabinde Diyarbakır'daki evinin soyulduğunu belirten Çiyager, şunları  anlattı:

    “O kesim, beni hain ve ihanetçi olarak görüyor ve o şekilde  davranıyor. Bu minvaldeki paylaşımlarını ve yorumlarını da sürdürüyorlar. Ben  buraya geldikten sonra evim soyuldu. Çıkışlarımı hiçbir şekilde  kabullenmediklerini ve artık beni istemediklerini dile getiriyorlar. Bu cahil  kesimden her an zarar gelebileceği için memleketimi terk etmek zorundayım.  Kendimi korumak için şimdilik güvenlik nedeniyle yerleşeceğim kentin adını vermek  istemiyorum ama göçeceğim. Diyarbakır’a 'elveda' diyeceğim fakat kendi kültürel  ve sanatsal çalışmalarımı sürdüreceğim."

    Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun geçtiğimiz günlerde düzenlediği "Dost  Meclisi Yemeği"ne katıldığını anımsatan Çiyager, "Kürtler ve Türkler yıllardır  dosttur, beraber yaşıyorlar. Bu dostları ayırmaya çalışmanın anlamı yoktur. O  toplantıya Türkiye’deki pek çok ünlü katıldı. Başbakan Sayın Davutoğlu, orada  yıllardır verilen birlik, beraberlik ve kardeşlik mesajlarını yeniledi. Sanatçı  dostlar da kendi düşüncelerini dile getirdiler. Başbakanımız mağdur edilmişliğime  ilgisini gösterdi" ifadesini kullandı.

fft16_mf6805182.jpeg

DARP EDİLMİŞTİ

Kürt sanatçı Çiyager (Mehmet Karakuş) star'a verdiği röportajda terör örgütüne sert ifadelerle yüklenmişti. Terör örgütünün Kürt halkına ihanet ettiğini belirten Çiyager, HDP'yi de eleştirmişti.

Röportajdan sonra Çiyager’e sosyal medya hesabı üzerinden tehditler gelmiş ardından bir grup tarafından feci şekildi dövülmüştü.

MİLLİYET

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.