Brezilya’da koalisyon ortağı çekildi

Brezilya’da koalisyon ortağı çekildi
Brezilya'da koalisyon ortağının çekilmesi sonucu hükümet dağıldı.

Brezilya Demokratik Hareket Partisi (PMDB), Dilma Roussef başkanlığındaki İşçi Partisi (Partido dos Trabalhodores-PT) ile yollarını ayırarak, koalisyon hükümetini dağıttı.

PMDB yolsuzluk suçlamaları karşısında Dilma ve Lula da Silva'nın aldıkları tavrı onaylamadıkları için böyle bir karar aldığını savunurken, Dilma Rousseff, koalisyon ortağının çıkışını son dönemde yasal ve meşru iktidarına karşı girişilen örtülü darbe girişiminin yeni bir ayağı olarak tanımladı. 

PMDB Başkanı ve koalisyon hükümeti başkan yardımcısı Michel Temer bir gün önce, koalisyon hükümetinden ayrılacağının sinyallerini vermişti. Sao Paulo'da bulunan eski başkan ve efsane İşçi Partisi lideri Lula da Silva, programını yarıda keserek başkent Brasilia'ya Temer'i ikna etmeye gitti ancak çabaları sonuçsuz kaldı. Demokratik Hareket Partisi yaptığı olağanüstü toplantıda, “İşçi Partisi dışarı” ve “Başkan Temer” sloganları ile 12 yıldır omuz verdiği İşçi Partisi hükümetine desteğini keserek “bağımsızlığını” ilan etti. 

PMDB kontrolünde devlet başkanlığının yanısıra, maden ve enerji, sağlık, tarım, liman, sivil havacılık ve bilim ve teknoloji bakanlıkları bulunuyor. PMDB'ye bağlı bakanları istifa ya da direnmeleri halinde partiden ihraç seçenekleriyle karşı karşıyalar. 

Aleyhindeki siyasi yargılama (impeachment) süreciyle baş etmesi için Dilma Rousseff'in 513 sandalyeli meclisin üçte birine tekabül eden 172 sandalyaye sahip olması gerekiyor. Ortağının hükümetten çekileceği açıklamasıyla zor durumda kalan Rousseff'in meclisteki yandaşı küçük partilerin oyları ile bu eşiği aşabilmesi oldukça güç gözüküyor. Meclis’te ve senatoda birinci azınlık grubu olan PMDB muhalefetin Dilma Rousseff için istediği siyasi yargılanma yapılabilmesi ya da engellenmesi için kilit parti konumunda. Dilma hakkında 2014 yılında mali açığı örtbas etmek için kamu hesaplarında manipülasyon yaptığı gerekçesiyle muhalefet partileri tarafından “siyasi yargılanma” talep ediliyor. 

PMDB 1985'den beri kurulan bütün hükümetlerde yer aldı. José Sarney (1985-1990), Fernando Collor de Melo (1990-1992), Itamar Franco (1992-1995), Fernando Henrique Cardoso (1995-2003), Luiz Inácio Lula da Silva (2003-2011) ve 2011'den beri Dilma Rousseff hükümetinde yer alan PMDP olmadan “ülke yönetmek imkansızdır” efsanesi her geçen gün güç kazandı. 27 eyaletin 7'sini elinde bulunduran MPDB'nin asıl ağırlığı ise yerel yönetimlerde. Ülke genelinde 5.570 belediyenin 1041 PMDBli belediye başkanlarınca yönetiliyor.

Ajanslar

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.