AYM: Memurun siyasi parti faaliyetine katılması suç değil

AYM: Memurun siyasi parti faaliyetine katılması suç değil
Anayasa Mahkemesi, bir siyasi partinin basın açıklamasına katılan memura verilen cezayı hak ihlali saydı. Gerekçeli kararda memurun slogan atmadan toplantıya izleyici olarak katıldığı vurgulandı.

Anayasa Mahkemesi (AYM) bir siyasi partinin basın açıklamasına katılan devlet memuruna verilen kademe ilerlemesinin durdurulması cezasının hak ihlali oluşturduğuna karar verdi.

Diyarbakır’da öğretmen olarak görev yapan ve aynı zamanda Eğitim-Sen'in il şube sekreteri olan Hasan Güngör, Demokratik Toplum Partisi’nin 21 Nisan 2007’de düzenlendiği basın açıklamasına katıldı. Güngör hakkında siyasi parti faaliyetine katıldığı gerekçesi ile disiplin soruşturması başlatıldı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü Güngör’e 1 yıl süre ile kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verdi.

Diyarbakır 1. İdare Mahkemesi cezanın iptalini reddetti. Danıştay 12. Daire de aynı yönde karar verdi. Güngör, İfade özgürlüğü hakkının ihlal edildiğini savunarak AYM’ye bireysel başvuruda bulundu. AYM ise Güngör’ün ifade özgürlüğü hakkının ihlal edildiğine karar verdi. AYM’nın gerekçeli kararında ise şu ifadeler yer aldı:

GEREKÇE: SLOGAN ATMADI, İZLEDİ

“Başvurucu üyesi olduğu sendika şubesinin sekreteri olduğunu ve sendikacı sıfatı ile dinleyici olarak basın açıklamasına katıldığını slogan atmadığını belirtmiştir. İlk derece mahkemesi başvurucunun basın açıklamasına katılan grup içerisinde bulunma dışında başka herhangi bir eylemini tespit etmemiş ve basın açıklamasının sendikal faaliyetlerle ilgili olmadığını belirlenmiştir. Serbest seçimlerin bulunduğu bir ortamda bireyin gerek siyasi tercihlerini yapabilme amacının doğurduğu ihtiyacı gerek siyasal ve toplumsal olaylarla ilgili bilgi edinme merakı göz ardı edilemez bir durumdur. Açıklanan nedenlerle şikayet edilen, 1 yıl süre ile kademe ilerlemesinin durdurulması cezasının ‘toplumsal bir ihtiyaç baskısına’ tekabül etmemesi nedeniyle ‘demokratik toplumda gerekli olmadığı’ sonucuna varılmıştır.”

Karar

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.