Fransa'dan 'Karabağ' açıklaması

Fransa'dan 'Karabağ' açıklaması
Dağlık Karabağ'daki meydana gelen çatışmaları değerlendiren Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ''derin bir üzüntüyle'' karşıladığını açıkladı

Elysee Sarayı'ndan yapılan yazılı açıklamada, ''Cumhurbaşkanı, YukarıKarabağ'da sivillerin de içinde olduğu birçok kişinin ölümüne yol açan vahim  olayları üzüntüyle karşılamaktadır'' ifadelerine yer verildi.

Hollande'ın taraflara ölçülü davranarak en kısa zamanda ateşkes yapma  çağrısında bulunduğu açıklamada Ekim 2014'te Azerbaycan ve Ermenistan cumhurbaşkanlarının Elysee'de bir araya geldiği toplantıda barışçıl çözümden yana  taahhütlerini ortaya koydukları hatırlatıldı.

Açıklamada ayrıca çatışmaların 1994 yılında yapılan anlaşmanın  ardından gerçekleşen en ciddi olaylar olduğu belirtildi.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Minsk Grubu Dönem Başkanları,  bugün yaptıkları açıklamada, çatışmalarla ilgili taraflara ''Silahları durdurmaları ve cephede durumu istikrarlı hale getirecek bütün gerekli önlemleri almaları'' çağrısında bulunmuştu.

Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada ise Ermeni  güçlerinin Azerbaycan mevzilerine açtığı ateş sonucunda çok sayıda sivilin  hayatını kaybettiği ve yaralandığı, 12 askerin şehit düştüğü bildirilmişti. Bir  Mi-24 helikopterinin Ermeni güçlerince düşürüldüğü, bir tankın ise patlayan mayın  nedeniyle kullanılamaz hale geldiği ifade edilmişti.

Azerbaycan'a  bağlı Dağlık Karabağ, 1991'de Ermenistan tarafından işgal edilmiş ve 1994'te  yapılan ateşkes anlaşması, çıkan gerginlikler sonucu bozulmuştu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.