Dünyada 1 dakika, Türkiye'de 1 saniye!

Dünyada 1 dakika, Türkiye'de 1 saniye!
4.5G teknolojisiyle 375 Mbps gibi hızlara ulaşmak mümkün. Son verilere göre dünyada ortalama mobil internet hızı ise sadece 5.6 Mbps.

 

Türkiye, 1 Nisan'dan itibaren 4.5G'ye geçerek teknolojide büyük bir adım attı. Yıllardır teknolojide gelişmiş ülkeleri geriden takip eden Türkiye, belki de ilk kez oyunun kurallarını değiştiren ülke olarak tarihe geçiyor. Bugün dünyada hemen hemen her ülke 4G teknolojisiyle yeni yeni tanışırken, Türkiye, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da söylediği gibi 4G ile zaman kaybetmeden 4.5G'ye atladı. 

4.5 MİLYONA ULAŞTI 

4.5G sadece 1 günde 4.5 milyon kullanıcıya ulaşarak rekor kırdı. Kullanıcıların internet hızı da adeta uçuşa geçti. Operatör e kullandığınız telefona bağlı olarak değişse de 4.5G ile birlikte internet hızınız 100-150 Mbps'ten başlayarak 375 Mpbs'lere kadar ulaşabiliyor.  Türkiye bu hızlarla yakında dünyada da en hızlı mobil interneti kullanan ülkeler arasında da liderliği oturabilir. Japon teknoloji şirketi Akamai'nin verilerine göre bugün mobil internetin dünyada en hızlı olduğu ülke Güney Kore. 

KORE, İSVEÇ, NORVEÇ 

Ülkede vatandaşlar mobil internette ortalama 26.7 Mbps hıza ulaşabiliyor. Onu sırasıyla İsveç, Norveç, Japonya ve Hollanda takip ediyor. Soz konusu şirketin verilerine göre dünya ortalaması ise 5.6 Mbps, Yani Türkiye'nin yeni tanıştığı 4.5G teknolojisi mobil hızda dünya ortalamasını 67'ye katlayacak... 

Bakan Yıldırım'a 4.5G sertifikası 

ULAŞTIRMA Bakanı Yıldırım da sertifikalı 4.5G kullanıcısı oldu. Yıldırım, uygulamanın hizmete  girmesinin ardından ancak 25 dakika sonra 1 milyon 193 bin 565'inci 4,5G abonesi olabildi.

Asıl hedef 5G 

Türkiye, 4.5G'ye geçse de aslında bu sadece bir başlangıç. Asıl hedef ise 5G. Türkiye'deki operatörlerin yanısıra üniversiteler ve kamu kuruluşları da 5G teknolojisini test etmeye başladı. 4.5G'den yaklaşık 10 kat hızlı olacak teknolojiye ne zaman geçileceği konusunda ise net bir takvim yok. Son olarak Japonya'daki testlerde 3.6 Gbps hıza ulaşılmıştı.

Yerlide hızlanma zamanı

ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'de bilişimin yerlileşme hızının da 4.5G internet hızı gibi yüksek olmasını istediklerini ifade etti. Bakan Yıldırım, "4.5G hizmete girdi, iş bitti demiyoruz. 5G altyapısı ve sektörde yerli teknolojilerin gelişmesi için çalışmalara başlayacağız" diye konuştu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.