Küresel silah harcamaları arttı

Küresel silah harcamaları arttı
Küresel askeri harcamalar geçtiğimiz yıl 1,7 milyon dolar yükselirken, Türkiye ilk 15 ülke arasındaki yerini kaybetti.

SIPRI listesine göre küresel askeri harcamalar, 2015'te bir önceki yıla göre yüzde 1 artışla 1,7 trilyon dolara yükseldi. Türkiye en çok askeri harcama yapan ilk 15 ülke arasındaki yerini kaybetti. 2013’te en çok askeri harcama yapan 14. ülke olan Türkiye 2014’te 15. sıraya inmişti.

Merkezi İsveç'in başkenti Stockholm'da bulunan Uluslararası Barış  Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), yıllık raporunda askeri harcamaların son 5 yılda  ilk kez artmasına DAEŞ'e karşı yürütülen mücadele, Yemen'de devam eden savaş,  Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki hak iddiaları, Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesi ve  Ukrayna'daki ayrılıkçılara destek vermesi  gibi gelişmelerin neden olduğuna  dikkate çekti.

ZİRVEDE ABD VAR
 
Askeri harcamalar, geçen yıl Afrika, Latin Amerika ve Karayipler'de  azalırkenABD, Avrupa, Asya ve Ortadoğu'da arttı. Rapora göre, ABD 596 milyar dolarla toplam askeri harcamaların  yaklaşık dörtte birini yaptı. Bu ülkeyi, askeri harcamalarını yüzde 7,4 artışla  215 milyar dolara çıkan Çin izledi. Askeri harcamaları 2011'den bu yana iki  katına çıkarak 87,2 milyar dolara ulaşan Suudi Arabistan, üçüncü sırada yer aldı.
 
Bir önceki yıl ABD ve Çin'in ardından üçüncü sırada gelen Rusya'nın  askeri harcamaları, 2015'te yüzde 7,5 artışla 66,4 milyar dolara yükseldi.
 
ABD askerlerinin geri çekilmesi ve DAEŞ'in bölgede güç kazanması  üzerine silahlı güçlerini yeniden yapılandıran Irak'ın askeri harcamaları da 13,1  milyar dolara çıktı.
 
Raporda, petrol fiyatlarında 2014'ten bu yana devam eden düşüşün  petrol ihraç eden ülkelerde askeri harcamaların düşmesiyle sonuçlandığına işaret  edildi. Buna göre Venezuela'nın askeri harcamaları yüzde 64 azalırkenAngola'nın  askeri harcamalarında yüzde 42 düşüş kaydedildi.. 

ROMANYA VE SLOVAKYA'NIN HARCAMALARI ARTTI

Bahreyn, Brunei, Çad, Ekvador,  Umman ve Güney Sudan'ın askeri harcamaları da düştü.  Buna karşın askeri  harcamaları artan petrol ihracatçısı ülkeler arasında Cezayir,Azerbaycan, Rusya,  Suudi Arabistan ve Vietnam bulunuyor.

Öte yandan Kuzey Amerika ve Avrupa'nın askeri harcamalarında 2009'dan  2014'e kadar devam eden düşüş, 2015'te  sona erdi. Rusya ve Ukrayna ile sınır  komşusu olan Estonya, Letonya, Litvanya, Polonya, Romanya ve Slovakya'nın askeri  harcamalar arttı.
 
SIPRI'nın askeri harcama projesini yöneten Dr. Sam Perlo Freeman,  2015'teki askeri harcamaların bölgelere göre büyük farklılık gösterdiğini  vurguladı. Freeman, "Bir yanda dünyanın birçok bölgesinde tırmanışa geçen gerilim  ve artan çatışmalar nedeniyle askeri harcamalar artarken diğer yandan petrol  ihraç eden ülkelerin harcamalarında düşüş var. Bu ekonomik ve siyasi olarak  dengesiz durum, gelecek yıllar için belirsiz bir tablo çiziyor." ifadelerini  kullandı.
 
2014 YILINDA İLK 15'TEYDİ
 
2014 yılında Türkiye, 22,6 milyar dolar ile geçen yıl en fazla askeri harcama yapan ülkeler arasında 2013'e göre 1 basamak düşerek 15'inci sırada yer aldı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.