Meclis'te kölelik mesaisi

Meclis'te kölelik mesaisi
“Özel sözleşmeli” statünün ardından şimdi de “kiralık işçilik” modeli geliyor… Genel kurul kiralık işçilik için yoğun mesai harcayacak…

Kamuoyunda “kiralık işçilik” ve “kölelik” olarak bilinen “esnek çalışma modeli” için bu hafta Meclis Genel Kurulu yoğun mesai harcayacak.

Tasarının kanunlaşması halinde çalışma hayatına geçtiğimiz günlerde kazandırılan “özel sözleşmeli” statünün ardından bir de “kiralık işçilik” modeli gelecek. Böylelikle işverenler özel istihdam bürolarından işçi kiralayabilecek. İşçiler amele pazarları yerine özel istihdam bürolarında iş bekleyecek. Kazanan yine aracı şirketler olacak.

YASAL HAKLARDA ESNEKLİK YAŞANACAK

Halihazırda haklarından mahrum olan ve her fırsatta haklarını alma peşinde olan işçiler için bu sistem tam anlamıyla hayal kırıklığı anlamına geliyor.  Çünkü işçilerin ne kadar ve kaç yıl çalışacakları belli olmayacak. Bu sebepten yasal haklarının kalkması söz konusu olacak.

Sendikaların bütün itirazlarına rağmen TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda, görüşülerek kabul edilen, “kiralık işçilik” olarak bilenen kanun tasarısı bu hafta Genel Kurulda görüşülecek.

Genel Kurulda yasalaşması beklenen tasarı sonrası özel istihdam büroları kurularak, esnek çalışma modeli hayata geçirilecek. Türkiye İş Kurumu’ndan gerekli izni alan özel istihdam bürosu, bir işveren ile geçici işçi sağlama sözleşmesi yaparak bir işçisini geçici olarak işverene kiralayacak. Kamuda çalışan taşeron eşçilerin “özel sözleşmeli” statüde istihdam edilmesinin dışında tutulan mevsimlik işçilerin bu yolla çalıştırılması da planlanıyor. Tasarının kanunlaşması halinde kısa süreli çalıştırılacak işçiler 4 ay süreyle istihdam edilecek. Bunun yanında temizlik işleri, hasta, yaşlı ve çocuk bakım hizmetlerinde çalışacak olanların da bu şekilde çalıştırılması planlanıyor. Maden ocakları gibi tehlikeli iş sahasında çalışanlar bu yolla istihdam edilemeyecek.

YASAL HAKLARDA ESNEKLİK YAŞANACAK

Hali hazırda haklarından mahrum olan ve her fırsatta haklarını alma peşinde olan işçiler için bu sistem tam anlamıyla hayal kırıklığı anlamına geliyor.  Çünkü işçilerin ne kadar ve kaç yıl çalışacakları belli olmayacak. Bu sebepten yasal haklarının kalkması söz konusu olacak. Hükümet bir yandan taşeron işçilere ‘kadro verdik’ dese de bu yolla taşeronluk sisteminden daha beter bir istihdam şekli hayata geçirilecek. Ne kadar çalıştığı tam olarak belli olmayan işçilerin sigortaları da kesik kesik yatacak. Emekliliği zorlaştıracak olan tasarı, kıdem tazminatını da ortadan kaldıracak. İşçilerin zam almaları zorlaşacak.

Milli Gazete

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum