3.Köprü yabancının da ilgisini çekti

3.Köprü yabancının da ilgisini çekti
KPMG Romanya Başkanı Serban Toader, Tuna Nehri üzerine de 3.Köprü bir köprüye ihtiyaç olduğunu söyledi.

Uluslararası Denetim ve Danışmanlık ŞirketiKPMG’nin Romanya Başkanı Serban Toader, Türkiye'nin deneyimlerine değinerek, "Tuna Nehri de az köprüye sahip ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü gibi bir köprüye ihtiyaç var." dedi. 

Toader, Türkiye ve Romanya’daki iş gündemi ve her iki ülkedeki ortak iş fırsatlarını konuşmak üzere KPMG Türkiye Romanya Masası’nın davetiyle İstanbul’a geldi. 

Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Toader, Romanya’daki fırsatları anlattı. 

'Türkiye'nin de faydasına olur'

Romanya’da Tuna Nehri üzerindeki köprü ihtiyacına değinen Toader, Tuna Nehri’nin en büyük kısmının Romanya’da olduğunu belirterek, Romanya-Bulgaristan sınırının nehrin yüzde 45’lik kısmını oluşturduğunu ifade etti. 

Tuna Nehri'nin Karadeniz'e de döküldüğüne dikkati çeken Toader, Karadeniz'e hem Romanya'nın hem de Türkiye'nin erişimi olduğunu vurgulayarak, "Romanya'nın su taşımacılığı alanında yüklendiği görev oldukça önemli. Özellikle taşımacılık alanında olası gerçekleşebilecek her türlü iş birliği sadece Romanya'nın faydasına değil Türkiye de dahil pek çok ülkenin faydasına olacak bir gelişmedir." diye konuştu. 

3.Köprü dikkatini çekti

Toader,  "Tuna Nehri de az köprüye sahip ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü gibi bir köprüye ihtiyaç var. Türkiye'nin buradaki deneyimi göz önünde bulundurulduğunda Tuna Nehri üzerine yapılabilecek böyle bir köprüde Türkiye'deki yatırımcıların sunabileceği olası katkılar bizim de ilgimizi çekiyor" dedi. 

Bunu değerlendirirken aynı zamanda Türkiye'den de taşımacılık anlamında Romanya'ya giden birçok kamyon ve aracın olduğunun unutulmaması gerektiğini kaydeden Toader, Türk girişimcilerin hali hazırda Tuna Nehri yakınlarında kayda değer altyapı çalışmalarına yönelik faaliyet gösterdiğini anlattı. 

Toader, Tuna nehri üzerinde yapılabilecek herhangi bir projenin dolaylı olarak bütün Avrupa Birliğinin (AB) faydasına olacağını savundu. 

Nehir üzerinde inşa edilecek olan daha fazla sayıda köprünün burada taşımacılığın daha ektin olacağı anlamına geldiğini ifade eden Toader, bu noktada köprü sayısındaki artışın sadece ticaret ve taşımacılık endüstrilerine değil aynı zamanda turizm endüstrisine de katkı sağlayacağını vurguladı. 

Türk ve Romanyalı firmalar işbirliği yapabilir

Romanya'nın pek çok alanda büyük potansiyele sahip bir ülke olduğunu bildiren Toader, ülkedeki en önemli endüstrilerden bir tanesinin bilişim teknolojisi olduğunu aktardı. 
Toader, Romanya'da bilişim teknolojilerinde geliştirme hizmeti sunanlara çeşitli vergi avantajları ve teşvikler sunulduğunu dile getirdi. 

Altyapı geliştirme alanında da Türk ve Romanyalı firmalar arasındaki olası iş birliği fırsatları olabileceğini vurgulayan Toader, Romanya Hükümetinin pek çok altyapı geliştirmeye yönelik projesi bulunduğuna dikkati çekti. 

Romanya'da farklı sektörlerde de önemli imkanların bulunduğunu söyleyen Toader, "En önemli noktalardan birisi Romanya, Avrupa Birliği (AB) üyesi bir ülke. Bu da Türk yatırımcılara yaptıkları yatırımı Romanya'dan Avrupa Birliğine kolaylıkla yayabilme, dağıtım ağlarını geliştirebilme avantajı sağlıyor. Romanya Dışişleri Bakanlığından elde ettiğimiz verilere göre, Türk menşeli 14 bin firma Romanya'da faaliyet gösteriyor. Romanya açısından bakıldığında Türkiye, AB üyesi olmayan ülkeler bazında Romanya'nın ilişkilerini yürüttüğü en önemli ülkelerden birisi ve ticari ilişkiler açısından hacim olarak bakıldığında en büyük 5'inci ülke olarak kendisini gösteriyor. Türkiye için bakıldığında ise Romanya Güney Avrupa'daki Türkiye'nin en önemli ticaret ortaklarından birisi" diye konuştu.


-"Romanya izole iken Türkiye en önemli ticari ortaklarımızdan bir tanesiydi. Romanyalılar bunu hiçbir zaman unutmuyor"

KPMG olarak Romanya'da faaliyet gösteren pek çok Türk firmasıyla ciddi çalışmaları bulunduğunu anlatan Toader, Romanya'da pek çok Türk yatırımcı ile de iyi ilişkiler içerisinde olduklarını belirtti. 
Toader, Türk firmalarının özellikle KPMG'nin sağladığı denetim hizmetleriyle yakından ilgilendiğini söyledi. Ancak yakın zamanda özellikle sundukları farklı hizmetlerin de ön plana çıkmaya başladığını dile getiren Toader, bunlardan bir tanesinin vergi danışmanlığı hizmetleri olduğunu bildirdi. 
Türk firmaların Romanya'daki başka alanlara da yöneldiğini anlatan Toader, şunları kaydetti: 
"Türk yatırımcıların Brasov Havalimanı projesine ilgileri var. Aynı zamanda çimento, kimya ve bakır endüstrilerine de ilgileri var. 2016 Ocak ayında Romanya'nın Karadeniz'e kıyısı bulunan bir şehir olan Mangalia şehrini bir Türk girişimciler birliği ziyarette bulundu ve yerel yönetim ile projeler hakkında görüşmeler gerçekleşti.Özellikle turizm alanında bu bölgede Türk yatırımcıların yapabileceği çeşitli yatırımlardan bahsedildi. Ekonomik açıdan bakıldığında Romanya ve Türkiye arasında uzun geçmişe dayanan bir ilişki söz konusu. Komünist rejimin bitmesinin ardından 1990 yılından sonra Romanya'ya ilk gelen yatırımcıların büyük kısmı Türk yatırımcılardı. 90'lı yılların başında Romanya gerek ekonomik gerekse siyasi anlamda izole durumda iken Türkiye en önemli ticari ortaklarımızdan bir tanesiydi. Romanyalılar bunu hiçbir zaman unutmuyorlar ve bunu kesinlikle takdir ediyorlar." 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.