Ortadoğu'da büyük restleşme!

Ortadoğu'da büyük restleşme!
Ortadoğu’nun satranç tahtasında, ABD ve Rusya’dan dün iki önemli hamle geldi.

Rusya’nın İran’a 2007’de sattığı ancak uluslararası ambargoya takılan S-300 hava savunma sistemi, İran ile varılan nükleer anlaşmadan sonra teslim edilmeye başlandı.

İran Dışişleri Bakanlığı, ilk parti sistemin Tahran yönetimi tarafından teslim alındığını duyurdu.

İkinci partinin ise haziran ayına yetiştirilmesi bekleniyor.

300 kilometre menzilli S-300 füzeleri büyük sanayi ve idari yapıların, askeri üslerin savunması için kullanılıyor.

Rusya S-300 hava savunma sistemini Suriye’ye de yerleştirmişti.

İRAN YALANLADI

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Cabiri Ensari, yaptığı yazılı açıklamada, bazıhaber ajanslarında yer alan, "S-300 füze savunma sistemlerine ait ilk partinin İran'a geldiği" iddialarının gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

S-300

S-300 bir Rus şirketi tarafından geliştirilmiş, orta ve kısa menzilde balistik ve benzeri hava saldırılarından korunmak için kullanılan bir hava savunma füze sistemidir.Sistemin NATO isimlendirmesi SA-10'dur. S-300 sistemi ilk olarak uçaklara ve cruise füzelerine karşı hava savunması amaçlı geliştirilmiştir.

Son türevleri balistik füzelere karşı da savunma yapabilmektedir.

Hedefi vuruş kabiliyeti oldukça yüksek olan bu füzeler birçok ülke tarafından kullanılmaktadır.

ABD, 1991’deki Körfez Savaşı’ndan beri ilk kez bölgeye “Uçan kale” olarak tabir edilen uzun menzilli bombardıman uçağı B-52 yolladı.ABD Hava Kuvvetleri Komutanı General Charles Brown, ABD’nin Louisana Eyaleti’ndeki Barksdale Hava Üssü’nden kalkan B-52 bombardıman uçaklarının Katar’daki El Udeyd Hava Üssü’ne konuşlandığını açıkladı ancak sayı vermedi.

Brown, bu uzun menzilli uçakların Irak ve Suriye’deki DAEŞ mevzilerinin bombadımanında kullanılacağını belirtti.

ABD, özellikle Irak’ta DAEŞ’in Musul’dan çıkarılması için Irak ordu birliklerine hava ve kara desteğini artıracağını duyurmuştu.

B-52

Kanat açıklığı 56 metreyi bulan B-52’ler soğuk savaş yıllarında SSCB topraklarına nükleer bomba taşınabilmesi amacıyla geliştirilmişti. 15 bin kimoletre menzilli 8 jet motorlu bu dev uçaklar, nükleer bomba ve havadan karaya füze atabiliyor.

B-52, ilk uçuşunu 15 Nisan 1952'de gerçekleştirmiştir. 1954 yılından itibaren B-36 Peacemaker ve B-50 Superfortress uçaklarının yerini alarak ABD Hava Kuvvetleri'nde kullanıma girmiştir.

ABD Hava Kuvvetleri'nde "Buff" diye bilinirler. Taşıma kapasitesi B-1B Lancer'dan daha az olmasına karşın menzili biraz daha uzundur.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.