Komşusu aç Kral klozet keyfinde

Komşusu aç Kral klozet keyfinde
Ortadoğu sefalet içinde, milyonlarca Suriyeli aç susuz mülteci durumunda. Suudi Arabistan Kralı Selman ise, lüks ve şatafatından vazgeçmiyor.

Suudi Kralı Selman bin Abdülaziz dün Türkiye’ye geldi. Ancak Suudi Kral’ın heyetiyle birlikte kalacağı otelleri tamamen kapatması, klozetten yiyeceklerine kadar pek çok ihtiyaç malzemesini yanında getirmesi ve lüks harcamalardan kaçınmamaması tartışmalara yol açtı. Suudi Kral’ın Ankara ve İstanbul’da kalacağı otellerde bir ay öncesinden hazırlıkların başladığı sadece oteller için 10 milyon dolarlık harcama yapıldığının ortaya çıkmasıyla tartışmalar büyüdü. En büyük tepki Uluslararası Mülteci Hakları Derneği’nden geldi. Kral Selman’ın lüks harcamalarını eleştiren Yönetim kurulu üyesi Avukat Enes Kafadar, Peygamber Efendimiz’in “Komşusu açken tok yatan bizden değildir” Hadisi Şerif’ini hatırlattı. 

LÜKS VE ŞATAFAT

Vahdet’e konuşan Uluslararası Mülteci Hakları Derneği yönetim kurulu üyesi Avukat Enes Kafadar, Kral Selman’ın lüks harcamalarını sert bir dille eleştirdi. Vicdanı olan her insan bu konu hakkında birkaç kelime söylemeli gerektiğini savunan Kafadar, “Suudi Arabistan’ın mültecilere karşı uyguladığı politika herkesim malumu. Mültecilere ufak bir yardım etmekten dahi imtina eden Suudi Arabistan yetkililerinin bu şekil lüks ve şatafatlı organizasyon yapmaları tabi ki eleştirilebilir. Bugün baktığımız zaman Müslüman devletlerin öncülerinden biri olmaya çalışan bir devlet Suudi Arabistan. Ama ‘komşusu açken tok yatan bizden değildir’ hadisine de, belki de en çok ters hareket sergileyen devletlerin başında geliyor” diye konuştu.

basliksiz-5-169.jpg

KAÇ YÜZ BİN İNSAN DOYAR?

Suriyeli mültecilerin çok ciddi anlamda problemleri olduğunu anımsatan Kafadar, “Bunların başında geçim sıkıntısı geliyor. Maişetini temin etmek önemli problemleri. Çocuklar okula gidemiyor. O yüzden çocuk sokaklarda dileniyor ya da en ağır işlerde çalıştırılıyor. Yani yiyecek bazında düşünseniz benim aklım tahayyül etmiyor bu rakamı. Bu rakama kim bilir kaç yüz bin insanın karnı doyardı” ifadelerini kullandı. Kral ve heyeti için 500 lüks araç kiralandığı Ankara’da yeterli sayıda araç bulunamaması üzerine İstanbul, Antalya gibi farklı illerden de kiralık Mercedes’ler getirildiği öğrenildi. Suudi Arabistan’ın ekonomik olarak zor günlerden geçtiği bir dönemdeki şaşalı ziyaret dikkat çekti.

KİŞİYE ÖZEL OTEL 

Suudi Kralı Abdülaziz için otellerde, “kişiye özel” düzenlemelerin yapıldığı öğrenildi. Suudi Kral’ın heyetiyle birlikte kalacağı otelleri tamamen kapattığı, klozetten yiyeceklerine kadar pek çok ihtiyaç malzemesini de beraberinde getirdiği ortaya çıktı.

komsusu-ac-kral-klozet-keyfinde.jpg

10 MİLYON DOLAR HARCANDI!

Kralın kalacağı otelde yaklaşık 10 milyon dolarlık masraf yapıldığı son bir aydır sessiz bir şekilde yürütülen ‘özel hazırlığın’ Kral’a özel olduğu daha sonra otel katlarının eski haline dönüştürüleceği bildirildi.

500 MERCEDES KİRALANDI

Suudi yetkililer, Kral Selman’ın Türkiye ziyareti öncesinde 500 civarında Mercedes araç kiraladı. Ankara’da yeterli sayıda araç bulunamaması üzerine İstanbul, Antalya gibi farklı illerden de kiralık Mercedes’ler getirildi.

ÜLKESİ ZOR GÜNLER GEÇİRİYOR

Suudi Arabistan’ın ekonomik anlamda bunalımda olduğu dönemde Suudi Kralı’nın lüks harcamalardan kaçınmaması da dikkat çekti. Ekonomistlere göre; düşen petrol fiyatlarından dolayı Suudi Arabistan ekonomisi zor günler geçiriyor. Hatta geçtiğimiz ay Suudilerin 10 yıl aradan sonra ilk kez “dış borç almak için” kaynak araştırmasına girdiği açıklanmıştı. Yine Suudi Kralı’nın birçoğu kendi hanedanlığından olan kabinedeki bakanlar ve bürokratlarına “yurt dışı gezilerinde israftan kaçının” uyarısında bulunduğu haberlere yansımıştı.

Vahdet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum