Marmara Üniversitesinde skandal

Marmara Üniversitesinde skandal
Marmara Üniversitesi'nde hakkında basında ve sosyal medyada gündeme getirilen iddialara bir yenisi daha eklendi.

Üniversite rektörlüğünün temizlik ihalesini alan şirketin şartnamedekisorumlulukları yerine getirmemesine göz yumduğu ve şirketin şartnameye uymamasına rağmen hakedişlerini ödediği ileri sürülüyor.

Marmara Üniversitesi 31.07.2014 tarihinde yaptığı, 19 milyon TL tutarındaki temizlik ihalesi 29 aylığına, UÇA temizlik şirketine verildi. İhale önceden hazırlanan idari ve teknik şartname koşuları doğrultusunda gerçekleştirildi.

Sözleşmeye göre söz konusu şirket tüm temizlik araç ve makinalarını işe başlama tarihinde (31.07.2014) üniversiteye teslim etmesi gerekiyordu. Ancak şirket, aşağıdaki tutanakta da görüldüğü üzere, 17.03.2015 tarihine kadar sorumluluğunu yerine getirmemiş ve Mini Yol Süpürme Aracını kuruma teslim etmemiştir. İdari Mali İşler Daire Başkanı Seher Demir tarafından bu süre içerisinde şirkete hiçbir yaptırım uygulanmamıştır.

Yaklaşık 47 bin Euro değerinde olan temizlik aracı, konunun şirket  çalışanları tarafından  gündeme taşınması nedeniyle, 7.5 ay sonra alınıp teslim edilmiştir. Hukukçular bu durumun Türk Ceza Kanunu’na göre “edimin ifasına fesat karıştırma” suçuna girdiğini belirtmektedir.

Uzmanlara göre, firmanın şartnamedeki koşulları yerine getirmemesinin ardından oluşan kamu zararı nedeniyle firmaya ceza kesilerek kamu zararının temin edilmesi ve ihale feshedilerek teminatın gelir kaydedilmesi gerekiyordu.Sözleşme feshedilseydi, üniversiteye yaklaşık 1.200.000 TL gelir kaydedilecekti.

17.03.2015 tarihinden bu güne kadar edimin ifasına fesat karıştırma suçu işlediği iddia edilen şirket ve bu duruma göz yumduğu iddia edilen kamu görevlileri hakkında hiçbir işlem yapılmamış,  rektörlük bu konudaki görevini ihmal etmiş ve sorumlulğunu yerine getirmemiştir. Oysa sözleşmeye göre sözleşme şartlarını eksiksiz yerine getirmeyen temizlik şirketine 7,5 ay süresince, toplamda yaklaşık olarak 1.050.000 TL tutarında  ceza kesilmesi gerekiyordu. Görüleceği üzere toplamda 2.250.000 TL kamu zararı söz konusu.

Ekteki tutanakta da görüldüğü gibi UÇA temizlik şirketi 31.07.2014 tarihinde teslim etmesi gereken Mini Yol Süpürme Aracını 17.03.2015 tarihinde teslim etmiş; ancak iddialara göre, firmaya aracı teslim etmediği yedi ay süresince, ihale şartlarını yerine getiriyormuş gibi, hakedişleri ödenmiştir.

Yaşanan bu kanunsuzluklara rağmen, İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığı’ndan sorumlu ve 11.04.2016 tarihinde görevinden istifa etmek zorunda kalan, dönemin rektör yardımcısı Prof. Dr. Arif Nihat Güllüoğlu’nun söz konusu temizlik firmasını ve ilgili daire başkanı Seher Demir’i koruduğu iddia ediliyor. Rektör Prof. Dr. Mehmet Emin Arat’ın, konu hakkında uzun zamandır bilgi sahibi olmasına rağmen, bu “görev ihmali” ve “görevi kötüye kullanma” konusunda harekete geçemediği belirtiliyor. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.