Türkiye'ye kaçan İranlı pilottan tehdit

Türkiye'ye kaçan İranlı pilottan tehdit
İran'daki rejim baskısından kaçarak Türkiye'ye sığınan pilot binbaşı, ailesine baskı yapılırsa İsrail'e sığınacağı tehdidinde bulundu.

İran Hava Kuvvetleri'nde 19 yıl helikopter pilotu olarak görev yapan 39 yaşındaki Binbaşı Ahmad Reza Khosravi, rejimin baskılarından bunalarak istifa etmek istedi. Defalarca ordudan ayrılma talebi reddedilen muhalif asker sonunda çareyi 2015 yılının Mart ayındaTürkiye'ye sığınmakta buldu.

OTURMA HAKKI ELDE ETTİ

Sınırı aşıp Türkiye'ye giriş yaptığında İran ordusunun askeri olduğunu söylemesinin hemen ardından polis korumasına alındı. Birleşmiş Milletler'e yaptığı başvurunun ardından Türkiye'de oturma hakkını elde etti.

KAÇIRMAYA KALKTILAR

Ancak İran rejimi pilotu ülkeye döndürmek için eşi ve oğluna baskı yapmaya başladı. Bu da Khosravi'yi İran'a döndürmekte yeterli olmayınca bu kez İran istihbaratı, pilotu Türkiye'de ikamet ettiği Van'dan kaçırıp Tahran'a götürme planı yaptı.

"TAKSİCİLİK YAPIYORUM"

İki İran ajanı bu operasyon için Türkiye'ye gönderildi. Ancak ajanlar Abdolsalam Tatari ve Mohammad Mohammadian Delahzi, Türk polisi tarafından Van'da kıskıvrak yakalandı. Sanıklardan Delahzı, atılı suçlamayı kabul etmedi. İran'da taksicilik yaparak geçindiğini belirten Delahzı, casusluk amacıyla Van'a gelmediğini savundu.

"ALACAK İÇİN GELDİM"

Tatari de İran'da kendisini "Hacı" diye tanıtan birinin alacağının olduğu 'pilotu' bulmak amacıyla Van'a geldiğini, bu kişinin kimliği hakkında bilgisinin olmadığını ileri sürdü. Bu kişiyi bir süre aradıktan sonra vazgeçtiğini iddia eden Tatari, suçsuz olduğunu söyledi.

CASUSLARA 6 YIL

Van 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi casusluk suçlamasıyla yargıladığı İranlılara 6 yıl 8 ay hapis cezası verdi.

VAN'DA RÖPORTAJ

İranlı binbaşı karar sonrasında Van'da İsrail'in Times of Israel haber sitesine konuştu: "Artık beni rahat bıraksınlar. Karıma ve oğluma baskı yapmaktan da vazgeçsinler. Aksi halde İsrail'e sığınacağım ve İran rejimine en büyük zararı verebilmek için elimden geleni yapacağım. Buna silah kullanmak da dahil." 

Vatan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.