Erdoğan zirvenin ardından konuştu

Erdoğan zirvenin ardından konuştu
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı zirvesinin ardından açıklama yaptı.

İşte Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

İslam dünyasındaki en önemli üç sorun mezhepçilik, ırkçılık ve terördür. Mezhepçilikte ölen Müslüman, öldüren Müslüman. 'Allahu Ekber' diyerek ölüyor. Öldüren de Allahu Ekber diyerek öldürüyor. Bu ne menem iştir. Biz mezhepçilik noktasında ne Şii dinindeniz de Sünni. Bizim tek dinimiz var; İslam. Diğerleri birer yol olabilir, saygı da duyarım. Ama İslam'ı asla tartıştırmayız.

Müslümanlar fitne unsurlarının arasına giremez.

PKK'nın içinden doğan erör örgütünün biri PYD, diğeri YPG. Bakın şimdi Rusya 'PYD'yi silahlandırıyoruz' diyor.

Niçin halkı Müslüman olan ülkelerde terör var. Bunların ardında kim var?

Zirve oturumlarında özellikle terör ağırlıklı olarak görüşüldü. Mezhepçilik aynı şekilde. Geniş bir alanda görüş alış verişinde bulunduk. 

İİT'nin gençlik yapıları İstanbul'da buluştu. Ortak bir Kızılay'ımız yok. Niçin böyle bir yardım kuruluşunu İİT ortak kuruluş haline getirmesin?

Merkezi İstanbul olan tahkim oluşturmak da bir diğer teklifimiz. 

Teşkilatın mevcut yapısında Asya, Afrika ve Arap coğrafyası mevcut. Bosna Hersek'le birlik Avrupa teşkilatını da eklemek istiyoruz. 

Azerbaycanlılar'ın uzun yıllardır Ermeni işgalinde bulunan ve BM Azerbaycanlılar'ın lehine verdiği karara rağmen MİSK üçlüsü sebebiyle çözüme kavuşturulamayan sorunda MİSK üçlüsünün bunu sonuçlandıramamasını anlayamıyorum?

Kosova ve KKTC henüz İslam ülkelerinin tamamı tarafından tanınmayan ülkeler için adıma hazırlanıyoruz. Bu işi ertelemeyi anlamakta zorlanıyorum.

10 yıllardır devam eden Keşmir sorununu anlamak da mümkün değil. Müslümanlar'ın azınlık olarak yaşadığı yerlerde hissedilen İslamofobi'ye karşı İslam ülkelerinin ortak hareket etmesi şarttır.

Açıkcası Müslümanlar'ın sorununu çözemeyen teşkilatın varlığı boşadır. Müslümanlar'ın meselesini neden Müslüman olmayan ülkelerden bekliyoruz ki?

İslam ülkelerine dikkat edin. Sonuca ulaşan hiçbir ülke yok. Irak'ta petrol varlığının yüzde 80'ini Irak'a müdahale edenler aldı. Libya'ya bakın, aynı. Libya'da olaylar olduğu zaman ülkenin dünya ülkelerindeki parası 170 milyar dolardı. Şimdi 30 - 40 milyar dolar olduğunu duydum.

Zirvenin diğer önemli çıktısı da, bugün kabul ettiğimiz bildiridir.

Kabul ettiğimiz Filistin kararı, Filistinli kardeşimizin direnişine destektir.

İstanbul Bildirgesi de katılımcılara sunuldu. 

13. İslam Zirvesi'nin tarihi öneme sahip olduğuna inanıyorum. İnşaallah, önümüzdeki dönemde çalışmalara devam edecek.

Zulüm olduğu sürece adalet savunucuları da olacaktır. Sadece Müslümanlar'a değil, tüm dünyaya önemli mesajlar verdiğimizi düşünüyorum.''

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.