Öyle bir işten para kazanıyorlar ki...

Öyle bir işten para kazanıyorlar ki...
Ekmeklerini 6 kuşaktır ipek böcekçiliğinden kazanan Büyükaşık ailesi, ipeğin zorlu yolculuğunu anlattı.

Köylülere dağıttıkları tohumlardan çıkan kozaları Gümüşgöze  Mahallesi'ndeki evlerinin önündeki kazanda kaynatan aile,elde ettikleri ipek ile,bir çok değişik ürünü dokuyabiliyor.

Küçük yaşlarda ipekçilikle uğraşmaya başlayan HASAN Büyükaşık (83), sabahın erken saatinde yaktığı ocağının başına geçerek kendi bestelediği ve işini  anlatan şarkısıyla kozadan iplikleri kaynayan sudan büyük bir incelikle çıkarıyor.

Dedelerinin de bu işi yaparak geçimini sağladığını ifade eden  Büyükaşık, 7 yaşında öğrendiği işi o günden bu yana büyük bir aşkla yaptığını ve  çocuklarına da öğrettiğini söyledi.

Yılmaz Büyükaşık, 6 kuşaktır bu işi yaptıklarını yurt içinin yanı sıra  yurt dışına da ipekten elde ettikleri ürünleri gönderdiklerini kaydetti.

Babasının hala kazanın başında olduğunu belirten Büyükaşık, ''Koza  Birlik'ten aldığımız ve köylülere dağıttığımız tohumları bu aylarda toplayıp  çalışmalara başlıyoruz. Elimizde, Hatay'a özgü ve yok olma tehlikesi altındaki  ipek böceği türü 'Hatay Sarısı'ndan 500 kadar yumurta var, onları da üretip  çoğaltarak, işimizi büyük bir aşkla yürütüyoruz. Kozadan çektiğimiz ipekleri el  tezgahlarında dokuyoruz. İpekten yaptığımız ürünleri, ABD başta olmak üzere  Almanya,Danimarka gibi birçok ülkeye gönderiyoruz'' diye konuştu.

Hatay'da geleneksel yöntemlerle yaptıkları işin her platformda  tanıtımı için çaba gösterdiklerini vurgulayan Büyükaşık, bu kapsamda hemen her  fuara el dokuma tezgahlarıyla katılarak bu işin tanıtımını yapmaya gayret  ettiklerini söyledi.

Ali Büyükaşık da Hatay'da ipek üretiminin devamını sağlamak için  evlerinin bulunduğu alana okul yaptırma çalışmalarının bulunduğunu, ancak bunu  kendi imkanlarıyla yaptıkları için 2020 yılına kadar ancak tamamlanabileceğini  sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.