İşte HDP’nin dokunulmazlık stratejisi

İşte HDP’nin dokunulmazlık stratejisi
Ak Parti, CHP ve MHP’nin milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasını içeren Anayasa değişikliği için harekete geçerken, HDP dokunulmazlık konusunda çok farklı bir strateji içerisine girmeye hazırlanıyor.

HDP zorla götürmeye karşı Anayasa'yı ihlal ederek Meclis'ten çıkmayacak.

TBMM'de MYK üyeleri ve milletvekillerinin katıldığı toplantıda, HDP, dokunulmazlığın kaldırılması durumunda sonuna kadar direnme kararı aldı. Karara göre HDP'li vekiller yargılama sürecinde ifade vermeye gitmeyecek, zorla götürülme sözkonusu olursa da Meclis'ten çıkmayacaklar. Parlamento içinde ise içtüzük doğrultusunda çok sert bir muhalefet yürütülecek.

STRATETJİ MECLİS'TE TERÖR ESTİRMEK

HDP, MYK üyeleri ve milletvekillerinin katıldığı 4 saatlik ortak toplantıda dokunulmazlıkların kaldırılması halinden nasıl bir strateji izleyeceğini belirledi. Toplantıya Eş Genel Başkanlar Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ başkanlık ederken, HDP’li vekiller Genel Kurul’da görüşülen İçişleri Bakanı Efkan Ala hakkındaki gensoru önergesinin görüşmelerine dahi katılmadılar.

HEDEFLERİ GENEL KURULU ÇALIŞTIRMAMAK

Toplantıda dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifinin kabul edilmesinin ardından sadece HDP'lilerin hedef alınması durumunda milletvekillerinin ifadeye gitmemesi kararlaştırıldı. Dokunulmazlıkların kaldırılması sürecinde farklı direnç noktaları oluşturularak bir vekilin dokunulmazlığının kaldırılması gündeme geldiğinde 59 milletvekili ayrım yapmadan toplu olarak tavır sergileyecek. İfade alınması için zorla götürülme durumu söz konusu olması halinde milletvekilleri topluca TBMM binasından ayrılmayarak polislerin kendilerini gelip götürmesini bekleyecek. İçtüzük'ten kaynaklanan TBMM çalışmalarını engelleme yöntemlerini de devreye sokacak olan HDP, yoklama isteme, önerge verme, usul tartışması açma ve toplu gensoru önergeleri vererek Genel Kurul çalışmalarını kilitleyecek.

BARAJ ALTI KALDIKLARI İÇİN 

Toplantıda HDP'li vekillerin sine-i millet'e dönmesi görüşü ise tartışma yarattı. Ancak bu öneri fazla destek görmeyince gündemden düştü. Görüşmede dokunulmazlığın kalkması ve milletvekilliğinin düşürülmesine kadar devam edecek süreç boyunca Meclis çatısında direnç gösterilmesi görüşü benimsendi. Meclis zemininin kullanılmaması halinde silahlı yöntemin yarattığı gerilimin kamuoyunda öne çıktığını belirten milletvekilleri, böyle bir tabloya izin verilmemesi gerektiğini ifade etti.

Toplantıda dokunulmazlık düzenlemesinin yasalaşmasının ardından yargı aşamasına gelindiğinde savcıya gitmeme, Meclis’te mücadele verme ve zorla alınma durumunda ise Meclis’ten çıkmama gibi yöntemlerin devreye sokulması kararlaştırıldı.

CHP'LİLERİ İKNA TURUNDALAR

TBMM Anayasa Komisyonu’nda önümüzdeki hafta ele alınacak olan anayasa değişikliği teklifi görüşmelerine HDP'li vekilleri toplu katılım sağlayacak. Mümkün olduğunda bütün vekiller söz alarak HDP'nin tezlerini işleyecek. Düzenlemenin parlamentoya karşı bir darbe olduğu; HDP’li vekilleri değil, demokrasiyi tasfiye etmeyi amaçladığını anlatacak olan HDP'li vekiller, özellikle CHP'li üyelerin görüşlerini değiştirmek için çaba harcayacak.

OYLAMAYA KATILMAYACAKLAR

HDP'nin aldığı önemli kararlardan biri de dokunulmazlık düzenlemesinin Genel Kurul'a gelmesi halinde oylamayı protesto etme konusu oldu. HDP'li vekillerin eğilimi oylamaya katılmama yönünde oluştu.

Milliyet

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.