Bank Asya ABD'li senatörlere para akıtmış

Bank Asya ABD'li senatörlere para akıtmış
FETÖ’cü öğretmenler 40 milyon dolarlık ‘himmet’i, Bank Asya aracılığıyla ABD’li senatörlere dağıttmış.

 

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında FETÖ’nün, Bank Asya üzerinden ABD’li senatör adaylara 40 milyon dolarlık bağış gönderdiği ortaya çıktı. Cumhuriyetçi-Demokrat ayrımı yapılmadan 517 senatör adayına para desteği verilirken, 60 senatör adayı, bağışları şüpheli bularak iade etti. Bağış için teminatsız olarak çekilen kredi borçlarının ise FETÖ’nün Türkiye’deki il imamları tarafından ödendiği ortaya çıktı.

MASAK TESPİT ETTİ

Paralel Yapı’nın, ABD’li senatörlere milyonlarca dolarlık himmet aktardığı MASAK’ın incelemelerinde ortaya çıktı. Himmet transferlerinin gerçekleştirildiği Bank Asya’nın hesap incelemelerinde deşifre olan detaylara göre, teminatsız olarak yüklü miktarda krediler çekildi ve bu krediler Amerika Birleşik Devletleri’ne gönderildi.

 UÇUK BAĞIŞLAR

Raporda; ABD’de Gülenist kuruluşlarda görev yapan kişiler tarafından, ABD senato seçimlerine aday olan senatörler ile başkanlık seçimi için yarışan adaylara yüklü miktarlarda bağış yapıldığı yer aldı. Raporda, bağış yapan öğretmenlerin maaşlarıyla, yapılan bağışların örtüşmediğine de dikkat çekildi.

ORGANİZE DAĞITIM

Raporda bağışların; farklı eyaletlerde oturan farklı kişiler tarafından, aynı tarihte ve aynı tutarda yapıldığı bildirilerek şu ana kadar tespit edilen toplam bağış tutarının yaklaşık 40 milyon dolar olduğuna vurgu yapıldı. Raporda, bağış yapan kişilerin tek seferde bin ile 2 bin dolar bağış yaptığı da belirtildi. Yapılan bağışların 2011-2016 yılları arasını kapsadığı bildirilirken 2011 yılından önce de bağış yapıldığı kaydedildi.

OBAMA DA VAR

FETÖ’nün, Barack Obama, Jeb Bush ve Clinton dâhil olmak üzere bin 517 adaya bağış yaptığının kaydedildiği MASAK raporunda, 60 adayın bağışları şüpheli bularak iade ettikleri aktarıldı. Bağışçıların bağış yaptıkları kişileri tanımadıklarına da değinilen raporda bayan olan bazı adayları erkek sandıkları da rapora yansıdı. ABD’de faaliyet gösteren USA TODAY adlı haber sitesinin de bu kapsamda haber yaptığı da raporda yer aldı. Buna göre USA TODAY’ın araştırmasında Senatör Kelly Ayotte’ye bağışta bulunan 19 kişinin tamamının senatörün aday olduğu eyaletin dışında yaşadıklarının tespiti yapıldı. Ayotte de 30 Nisan 2014 tarihinde bu kişilerden aldığı 43 bin 100 doları iade etti ve ABD Başkanı ve Dışişleri Bakanı da dahil olmak üzere bağış alan diğer senatörlere de, aldıkları bağışları iade etmeleri çağrısında bulundu.

STAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum