Rusya Türkiye'den sadece limon istiyor!

Rusya Türkiye'den sadece limon istiyor!
Rusya Federasyonu Tarım Ürünleri Denetim Dairesi 25 Nisan’dan itibaren patlıcana yasak koyduğunu açıklarken, Türkiye’den sadece limon ithal ediyor.

Patlıcan ithalatını yasaklayan Rusya, sebep olarak da insan sağlığını tehdit eden "karantina organizmaları" taşımak olarak açıkladı. Daha önce Türkiye’den ithal edilen 28 ton patlıcan karantinaya alınmıştı.

SADECE LİMON İTHAL EDİYOR

Rusya, Türkiye’ye yönelik yeni yıldan bu yana ilan ettiği yaptırımlar çerçevesinde yasak tarım ürünleri listesine son olarak nar ve biberi eklemişti. Patlıcana da yasak konmasıyla birlikte Rusya, Türkiye'den sadece limon ithal ediyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Rusya'ya 2013 yılında 83 milyon dolarlık limon ihracatı yapılırken, bu rakam 2014'te Rusya'daki ekonomik daralmanın da etkisi ile bir miktar gerileyerek 78 milyon dolar olarak gerçekleşmişti.

Türkiye'nin sattığı miktar azalmış görünse de aslında 2013 yılında Rusya'nın limon ithalatında Türkiye'nin payı yüzde 62 iken, 2014'te yüzde 68'e çıktı. Aynı dönemde Arjantin'in payı yüzde 12, Güney Afrika'nın payı ise yüzde 7 olarak gerçekleşti.

NEDEN SADECE LİMON?

Rusya'nın limonu ambargo dışı tutmasını değerlendiren Akdeniz İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Bülent Aymen, "Ruslar, kış aylarında limonu votka ile yoğun biçimde tüketiyor. Bu nedenle ambargo dışı kaldı" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.