"MHP'de tehlike çanları çalıyor"

"MHP'de tehlike çanları çalıyor"
Ünlü anketçi Adil Gür MHP için tehlike çanlarının çaldığını, bugün seçim olsa Bahçeli ile baraj altı kalabileceğini açıkladı.

Milliyet yazarlarından Tunca Bengin'e açıklamalarda bulunan ünlü anketçi Adil Gür MHP için tehlike çanlarının çaldığını, bugün seçim olsa Bahçeli ile baraj altı kalabileceğini açıkladı. 

MHP'nin almış olduğu oy oranlarını değerlendiren Gür: "MHP yüzde 10-11 arasında. Yani barajın değil ama 1 Kasım’ın da bir puan civarında altında. Ortada bir seçim olmadığı için, yani 10.4 ya da 10.7 dediğimizde kesinlikle barajın üstüdür demek mümkün değil. Çünkü bu araştırmaların hata payı var biliyorsunuz. 10.5 dediğimiz 12 de olabilir 9 da olabilir ama net görünen bir şey var MHP üzerinde yürütülen tartışmalar MHP’ye katkı sunmuyor, zarar veriyor. Bir de düşünün, Türkiye öyle bir süreçten geçiyor ki çok yoğun bir terörle mücadele var. Her gün şehit cenazeleri geliyor. Ve biliyoruz ki dünyanın her tarafında terörün olduğu dönemlerde milliyetçi partilerin oyları yükselir. Buna rağmen MHP’nin oyları yükselmiyor düşüyorsa MHP için tehlike çanları çalıyor demektir."
 
ORTADA BİR SEÇİM YOK
 
Ayrıca Bahçeli'nin değişmesiyle birlikte oy oranları hakkında ise, "Devlet Bahçeli gider başka birileri gelirse MHP 20-25 olur ya da Devlet Bahçeli direnirse parti kesinlikle seçim olsa barajın altında kalır diye çok yazılıp konuşuluyor ama ben her iki teze de katılmıyorum. Çünkü ortada bir seçim yok. Zamanında yapılırsa 3.5 yıl süre var. Erken yapılsa bile Türkiye de 5-6 ay ya da  bir yıl içerisinde bir seçim olacağı kanaatinde değilim. Böyle olunca da bunu ölçmek değerlendirmek çok zor. Eğer Türkiye üç ay sonra bir seçime gidiyor olsaydı seçimlerden önceki bir genel başkan ve yönetim değişiminin partiye ne getirip ne götüreceğini öngörmek söylemek daha kolaydı. Ama ortada bir seçim yok ve bu arada geçecek süre önemli."
 
BİRİ YÜZDE 35 DİĞERİ YÜZDE 1 
 
"Seçim ortamı dışında kişilerin popülerliğiyle oy oranı arasında doğrudan bir ilişki yok. Örneğin, 2002 seçimlerinden önce “Kim parti kursun” diye yapılan tüm kamuoyu araştırmalarında iki isim öne çıkıyordu.
 
Biri, İstanbul eski Büyükşehir Belediye Başkanı bugünkü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan (yüzde 57-58); diğeri ise 2000’lerde fırtına gibi operasyonlar yapan eski İçişleri Bakanı Sadettin Tantan (yüzde 50-52) idi. Her ikisi de parti kurdu. Biri yüzde 35, diğeri yüzde 1 aldı. Yine AKP’den ayrılan Abdüllatif Şener popüler, kendisini ispat etmiş bir siyasetçiydi. Araştırmalarda parti kursun çıkıyordu. Kurdu, yüzde 1 oy aldı. Söylemek istediğim şey şu, isimler bazen çok şey, bazen de isimleri lider yapan etrafındaki kadrosu. Yani bugün MHP’de genel başkan adayı olan hiçbir isme haksızlık etmem istemem, bunu doğru ölçmenin yolu sadece isimlerle değil yarın bir gün yönetime geldiğinde etrafında kimler ya da nasıl bir MHP olacakla da ilgili."
 
TÜRKİYE'YE UMUT VERİR

Son olarak MHP'de yeni bir yönetim geleceğini bildiren Gür "Siyaset, seçmen öyle kutuplaştı ki bir takım tutma mantığıyla hareket edenler var. Elbette ki MHP’de yeni bir yönetim gelir, Türkiye’ye umut verir, oylar çok yukarıya gidebilir ama mevcut yönetim aynı anlayışla devam eder dolayısıyla da parti tabanı kızar, küser, partiyi terk eder, parti ikiye bölünür, yüzde 50 oy kaybeder demek de çok doğru değil. Ne Bahçeli’ye ne de adı geçen adaylara haksızlık etmek istemiyorum ama siyasi partilerin aslında pek çok yapısal problemleri de var. Mesela uzun yıllar bu ülkede Deniz Baykal gider başka birisi gelirse CHP iktidar olur denildi. Deniz Bey gitti, Kemal Bey geldi. CHP’de ne değişti? Hiçbir şey yani CHP’nin oyları aynı bantta seyrediyor. Yani tek başına lider değişerek bir parti uçmaz, topyekun değişiklik şart..."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.