Suudi'ler Obama'nın ziyaretini önemsiz gördü

Suudi'ler Obama'nın ziyaretini önemsiz gördü
Sekiz yıllık başkanlığı süresince üçüncü kez Riyad'a giden ABD Başkanı Barack Obama Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'le görüştü.

Geçtiğimiz yıl Temmuz ayında İran'la nükleer anlaşmanın imzalanması temelindeki güven sorunu devam ederken ABD Kongresi'nde Suudi Arabistan'ı 11 Eylül saldırılarından hukuken sorumlu tutan bir yasa tasarısının alt komiteden geçmesi nedeniyle iki ülke arasında sıkıntılı günler yaşanmaktadır. Amerikan Girişimcilik Enstitüsü'nün (AEI) uzmanlarından Matthew McInnis, “Bu ziyaretten kayda değer bir başarı çıkmasını beklemiyorum, zira Arap ülkeleri yeni başkanın kim olacağını görmek istiyor. Obama'nın tek yapabileceği, ikili ilişkilerin daha da kötüye gitmesini engellemektir” açıklamasında bulundu.

ABD BAŞKANI BİR KEZ DAHA GÜVENCE VERECEK

11 Eylül saldırılarında yakınlarını yitirenlerin Suudi Arabistan aleyhine yüklü tazminat davasının yolunu açan yasal düzenlemenin senatoya sunulma ihtimali ikili ilişkilerde bir diğer sorun olarak yer alırken Atlantik Konseyi'nin kıdemli Körfez uzmanı ve eski diplomat Richard LeBaron, ikili ilişkilerdeki İran eksenli güven kaybına da dikkat çekerek, “ABD Başkanı bir kez daha İran'a karşı güvence vererek Körfez liderlerini ikna etmeye çalışacak” dedi.

ÖNEMSİZ ZİYARET

Suudi basını ise ABD ile güçlü ilişkilerin önemini vurgularken genelde Arapça yayımlanan gazeteler, sekiz yıllık görev süresince 3 kez Suudi Arabistan'ı ziyaret eden ABD Başkanı Barack Obama'nın görevini bırakmadan önce gergin ilişkileri onarmak için çok az vaktinin olduğunun ve bundan dolayı da ziyaretin önemsiz olduğunu gösterdi.

OBAMA YARARLI BİR KİŞİ OLMAYACAK

*Suudi gazetesi el Hayat, “veda zirvesi” olarak gördüğü ziyaret için “Obama, Körfez ülkeleri için artık yararlı ya da ilgili bir kişi olmayacak.” ifadelerini kullandı.

BİR SONRAKİ YÖNETİM BEKLENİYOR

El-Arab el Alamiyah gazetesi temel meselelerin “büyük ihtimalle bir sonraki ABD yönetimine geçeceğini” açıkladı. Gazete, Obama'nın süresinin azaldığına dikkat çekti ve sorunların çözümü için bir sonraki yönetimin beklenmesi gerektiğini yazdı.

BAŞARISIZLIK DERSİ BIRAKACAK

Lübnan gazetesi el-Nahar'dan Raci el-Huri, Başkan Obama'nın “İran hakkındaki kuruntularını düzeltemeyeceğini ancak arkasında bir başarısızlık dersi bırakacağını” kaydetti.

ACELE ETMELERİ LAZIM

El-Riyad gazetesi, ABD ve Suudi Arabistan'a “bir güven oluşturmanın da dahil olduğu büyüyen ortak zorluklara karşı göğüs germeleri konusunda” acele etmeleri çağrısında bulundu.

ÜSTESİNDEN GELİNEBİLİR

Katar gazetesi el-Raya yazarı Rim el-Harami, “Zorluklar baki ama güven ortamı tekrar sağlanırsa üstesinden gelinebilir” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum