Kurtulmuş Kosova’da cami açılışı yaptı

Kurtulmuş Kosova’da cami açılışı yaptı
Kosova’da bulunan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, TİKA tarafından 2 yıl önce Priştine’ye 20 kilometre uzaklıktaki Yanova kasabasında onarılan Murat Bey Camii’nin açılışını gerçekleştirdi.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kosova İslam Birliği Başkanı Naim Ternava tarafından karşılandı. Yanovalıların yoğun ilgi gösterdiği açılış törenine, Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, Çevre ve Alan Planlama Bakanı Ferid Agani, Kosova İslam Birliği Başkanı Naim Ternava, Sağlık Bakan Yardımcısı Kadir Hüseyin, Meclis Başkan Vekili Fikrim Damka, Milletvekili Müfera Şinik, Türkiye’nin Kosova Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç, TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Müdürü Mahmut Çevik, TİKA Kosova Koordinatörü Eyüp Yavuz Ümütlü, Lilplan Belediye Başkanı ile dini temsilciler de katıldı. Açılış programı öncesi Kuran-ı Kerim okundu.

Alkışlarla kürsüye çıkan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, “Bugün burada Yanova’da olmaktan, mutluluk ve onur duyuyorum. Kosova’nın güzel şehirlerin her biri bizim için Türkiye’deki Bursa kadar, Edirne kadar, Söğüt kadar değerlidir. Bu topraklara geldiğimiz zaman sadece Türk, Arnavut, Boşnak kardeşlerimizi diğer etnik kardeşlerimizi kucaklayarak samimi bir şekilde merhaba deyip, birbirimizle buluşmanın ötesinde aynı zamanda çok geniş ve çok derin ilişkilerimiz olan tarihi geçmişimizi hatırlıyor ve bu geçmişimizle de ifihar ediyoruz. Kosova topraklarında Sultan Murat Hüdavendigar ile başlayan ortak bir tarihi geçmişimiz var. 523 yıl sürmüş ortak bir geçmişimiz var. Bütün Balkan coğrafyasında 600 yıl sürmüş olan ortak bir tarihimiz var. bu tarihi süreç içerisinde 6 asır boyunca buradaki bütün etnik yapılar, bütün dini ve mezhebi yapılar bir arada kardeşçe yaşadı. Hiç kimse bir diğerinin etnik kökenini sormadı. Kimse kimseye dinini sormadı” dedi.
Kurtulmuş açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

“Çok kültürlü, çok dinli bir şekilde bu coğrafyanın insanları 6 asır boyunca barış içinde, huzur içinde yaşadı. 6 asır kardeşçe, barış içinde yaşayan buradaki halklar tam 20 sene içinde parça parça bir hale geldiler. Bulgarlar, Arnavutlar, Boşnaklar, Türkler, Hırvatlar hepsi birbirinden ayrıldı ve hepsi maalesef birbirine karşı düşmanca hisler içine sokuldu. Şimdi 1912’de buradan ayrılan Osmanlı’nın torunları olan Biz Türkler, buradaki kardeşlerimizin yanına Arnavut, Türk Boşnak ve tüm diğer halkların yanına bir asır sonra tekrar geldik. Bu caminin onarılması, Yaşar Paşa Camii’nin onarılması, Fatih Paşa Camii’nin onarılması Murat Bey Cami ve buradaki kültür merkezinin ibadete açılması sadece eski kültürümüzü ihya etmek, hocamızın başta okuduğu Ayette ifade edildiği gibi mescitlerimizi imar etmek değil, yıkılmış gönül köprülerimizi de ihya etmenin, yeniden inşa etmenin bir çabasıdır. Burada tarihimizden kalan izler ne varsa hepsini onaracağız. Buradaki Müslüman toplulukların ve diğer etnik kökenlerin hangi taleplerini karşılayacağız” Camileri, köprüleri, hamamları onaracağız. Buradaki gönül birliklerinin yeniden kurulmasını temenni ederiz. Bu camii sadece namazların kılındığı bir yer olmamalıdır. Gençlerimizin bir araya geldiği sosyal bir mekan da olmalıdır. Mescitlerin imari, mescitlerin ruhunun inşaasıyla gerçekleşir. Camiye ruh verecek olan sizlersiniz. Bu camiyi evinizi, okulunuzu gibi korumak sizin görevinizdir. Nice güzel Ramazan ve Bayramları buralarda kutlamanızı diliyorum.“

Protokol konuşmaları ardından açılışa geçildi. Okunan duaların ardından açılış kurdelesi kesildi. Caminin içini gezen Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, onarım çalışmalarıyla ilgili TİKA Kosova Koordinatörü Eyüp Yavuz Ümütlü’den bilgi aldı. Açılışın ardından Kurtulmuş ve beraberindekiler Murat Bey Camii’nde öğle namazını kıldılar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.