ABD'nin Suriye hesabı ortada kaldı

ABD'nin Suriye hesabı ortada kaldı
ABD Başkanı Barack Obama'dan giderayak tarihi itiraf geldi.Esed rejimini devirmenin hata olacağını söylerken, önerdiği siyasi geçiş sürecinin “Çok zor göründüğü” söyledi.

Suriye'de pasif bir politika izleyerek bölgedeki rakipleri İran ve Rusya’nın önünü açmakla eleştirilen Obama, verdiği kararları savundu.“ABD, İngiltere ya da diğer Batılı ülkelerin Suriye’ye kara gücü göndererek Esad rejimini devirmesi hata olurdu” diyen Obama, ‘son derece karmaşık ve acıklı’ olarak tanımladığı Suriye krizinin sadece askeri yöntemlerle çözülemeyeceğini söyledi.

İran ve Rusya’ya siyasi çözüm için baskı yapılması gerektiğini söyleyen ABD Başkanı bunun ‘son derece zor göründüğünü’ ifade etti. Obama daha önce Esad’ın kimyasal silah kullanmasını ‘kırmızı çizgi’ olarak nitelemiş, ancak rejimin 2013’teki Doğu Guta kimyasal saldırısının ardından harekete geçmemişti.

‘Avrupa ile ABD arasında sınırları kaldıracak anlaşma’ olarak tanımlanan Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı görüşmeleri, ABD Başkanı Obama’nın Alman Şansölyesi Merkel’i ziyaretiyle hız kazandı. Obama, görev süresi dolmadan anlaşmayı hayata geçirmeyi hedefliyor.

Giderayak Ortadoğu ve Avrupa turuna çıkan ABD Başkanı Barack Obama, İngiltere’nin ardından Almanya’ya geçti. Almanya Başbakanı Merkel ile Hannover Sarayı’nda bir araya gelen Obama’nın gündeminin ilk sırasında Avrupa’da büyük tartışmalara neden olan Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) yer aldı. Onbinlerce kişinin katıldığı peotestoların altında Hannover Sarayı’nda gerçekleşen görüşmenin ardından iki lider, Hannover Sanayi Fuarı’nın açılısına katıldı.

ALMANYA’DAN İTİRAZ

Mevcut kuralların Avrupa ve Amerika arasındaki ticareti zorlaştırdığını savunan Obama’nın, görev süresinin dolacağı 2017 Ocak’ından önce anlaşmayı hayata geçirmek istediği belirtiliyor. Buna karşın Almanya İçişleri Bakanı Sigmar Gabriel, ABD taviz vermediği takdirde anlaşmanın gerçekleşmeyeceğini söyledi. “Amerikalılar kamu ihalelerini Avrupalı şirketlere açmak istemiyor. Bu serbest ticarete aykırı” diye konuştu. Görüşmelerin bugünkü ikinci ayağına İngiltere, Fransa ve İtalya’nın liderleri de katılacak.

dvgv.png

İNGİLTERE’YE AB UYARISI

İngiltere’de 23 Haziran’da yapılacak AB’den ayrılma referandumunda aktif bir şekilde taraf olan Obama, bu ülkeden ayrılmadan önce son uyarısını Transatlantik Anlaşması üzerinden yaptı. Obama, İngiltere’nin AB’den ayrılması halinde ABD ile serbest ticaret anlaşması yapmak için 10 yıl daha beklemek zorunda kalacağını söyledi. Obama ayrıca Merkel’i göçmen krizi politikaları dolayısıyla överken, Suriye’deki taraflara da ateşkesi yeniden uygulama çağrısı yaptı.

‘GÖÇMEN’ REZALETİ

Obama’nın ziyareti için alınan güvenlik önlemleri çerçevesinde Vestfalya eyaletinden ek görevle Hannover’e çağrılan 300 polis, kendilerine kalmaları için verilen yerin pislik içinde olması nedeniyle görevi reddetti. Aşağı Saksonya’da bulunan ve eski bir kışla olan binada, geçen aylara kadar ülkeye gelen sığınmacıların kaldığı ortaya çıktı. Alman resmi ajansı DPA’ya konuşan polisler, binadaki odaların kan, idrar, dışkı ve kusmuk içinde olduğunu söyledi. Bazı polisler, odaların fotoğraflarını sosyal medyadan yayımladı.

DEMOKRASİNİN SONU MU?

Almanya’da önceki gün başlayan protestolar, Obama’nın gelişinin ardından da devam etti. Obama ile Merkel’in görüştüğü Hannover kentinde onbinlerce kişinin katıldığı gösteriler renkli görüntülere sahne olurken, Hannover Sarayı’nın çevresi güvenlik güçleri tarafından ablukaya alındı. Görüşmeleri şeffaf biçimde yürütülmeyen TTIP, şirketleri karar alma noktasında seçilmiş liderlerden daha güçlü kılacağı gerekçesiyle Avrupa genelinde sert bir muhalefetle karşı karşıya.

DÜNYANIN YARISI SERBEST PAZAR OLACAK

Transatlantik Anlaşması’nın temelleri, Şubat 2013’te ABD Başkanı Barack Obama ve dönemin AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso tarafından atıldı. Geniş kapsamlı anlaşma, dünya hasılasının yaklaşık yarısına sahip ABD ile AB arasında gümrük vergilerinin sıfırlanması, yatırım kolaylıkları ve ölçülerin standardizasyonu gibi konuları içeriyor. Anlaşma ile ABD’den gelen gümrüksüz mallar, Türkiye’ye satılabilecek. Ancak Türkiye, mallarını gümrüklü satmak zorunda kalacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum