'Türkiye bunu bir türlü beceremedi'

'Türkiye bunu bir türlü beceremedi'
Eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral İlker Başbuğ, devletin terörle mücadelede yetersiz kaldığını belirtti.

Eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde “Kıbrıs ve Dış Politika” başlıklı bir konferans verdi. Konferansın sonunda katılımcıların sorularını da yanıtlayan Başbuğ, "Devletin teröre karşı attığı adımı yeterli buluyor musunuz?" sorusuna, "Doğrudur yetersiz kaldı. Terörle mücadelede en önemli noktalardan birisi de şudur; örgüte katılımları kontrol edemiyorsanız, engelleyemiyorsanız terör ile mücadelede başarı sağlayamazsınız. Biz bunun yıllarca kavgasını verdik. Örgüte katılım konusu devlete ait. Devlet olarak şuna bakacaksınız; bu insanlar neden niye katılıyor? Bunu inceleyip bilimsel olarak ortaya koymanız lazım. Sonra da bu nedenleri tedbir alarak ortadan kaldırmanız lazım. Türkiye bunu bir türlü beceremedi. Yıllarca beceremedi. Güvenlik kuvvetleri bir taraftan şehit veriyor, mücadele ediyor, terörist etkisiz hale getiriliyor. Ertesi günü elli terörist etkisiz hale getirdiniz, yüz kişi katılıyor işte bu pasif mücadeledir. Karşı karşıya kaldığımız durum budur" yanıtını verdi.

Başbuğ, "Sizce Fenerbahçe kumpasa uğradı mı" sorusu üzerine ise şunları söyledi: "Mahkeme kumpas dedi, komplo dedi. İnşallah Yargıtay'da kısa bir sürede sonuçlanır. Niye Fenerbahçe? Çünkü Fenerbahçe Türkiye'nin en büyük sivil toplum örgütü. Üye sayısına bakıldığında en büyüğü Fenerbahçedir. Şu andaki Fenerbahçe başkanı konuşmalarıyla Cumhuriyet'e ve Atatürk'e diğerlerine nazaran en fazla sahip çıkan bir kişiliğe sahip, bu da bir gerçektir."

İlker Başbuğ'a Ergenekon ve Balyoz davasının Türk Silahlı Kuvvetleri'nin motivasyonunda bir değişikliğe neden olup olmadığı soruldu. Her iki komplonun da TSK'nın motivasyonunu azaltmadığını söyleyen Başbuğ, "Bunu da somut göstergesi ile anlatıyoruz. Bundan bir iki ay evvel GATA'ya ziyarete gittik. Teğmen çenesinden vurulmuş bir şey söylemeye çabalıyor. Arkadan doktorlar 'konuşma' diyorlar. Bana söylediği cümle şuydu 'Komutanım ben buradayım. Çatışmadaki arkadaşlarımı yalnız bıraktım. Üzülüyorum' diyor. İşte Türk askeri budur" ifadelerini kullandı.

Konferans sonunda Emekli Orgeneral İlker Başbuğ'a anı plaketi ve çiçek takdim edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.