Antartika'ya giden Türk bilim adamlarının zorlu yolculuğu

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) önderliğinde Kutup Araştırmaları Merkezi (PolReC) Projesi araştırma ekibi, Antartika’dan döndü. Ekibin zorlu Antartika yolculuğu kameralara da yansıdı.

İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'ndan (TÜBİTAK) oluşan 13 kişilik araştırma ekibi 29 Mart 2016 Antarktika'ya doğru yola çıktı. İstanbul'dan yola çıkan ekip, ilk önce Arjantin'deki Antartika Sekretaryası'nı ziyaret etti. Daha sonra Güney Amerika'da bulunan Ushuaia şehrine geçen ekip, buradan gemiyle Antartika'ya ulaştı. Ekip, Güney Okyanusu ve Antartika kıtasını kapsayan 50 millik alanda gözlemler yaptı.

İklim değişikliği, buzullar, yabancı türler, kirlilik, biyolojik çeşitlilik, koruma alanları, deniz memelileri ve botanik konularında 20 gün araştırma yapan akademik ekipte biri sefer lider yardımcısı Doç. Dr. Burcu Özsoy Çiçek (İTÜ) olmak üzere 2 kadın akademisyen de yer aldı.

Buzul kıtada zorlu şartlarla gözlem yapan ekip, aldıkları örneklerden incelemelere başlarken, yaptığı araştırmalarla küresel iklim değişikliğinin seyri ve etkileri konusunda insanlığa da hizmet etmiş oldu. Ekip, Antartika'da yaptığı çalışma analizlerini incelemeye ve raporlamaya başlayacak.

VİDEOYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Benzer Videolar