Davutoğlu Katar Üniversitesi'nde konuştu

Davutoğlu Katar Üniversitesi'nde konuştu
Başbakan Ahmet Davutoğlu Katar Üniversitesi'nde gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

Resmi ziyaret için Katar'a giden Başbakan Ahmet Davutoğlu Türk-Katar İş Forumu'nda iş insanlarına seslendiktensonra Katar Üniversitesi'nde konuştu.

Davutoğlu'nun konuşmasının önemli satırbaşları şöyle:

Bu salondaki gençler Yemen'deki, tahrir Meydanı'ndaki gençelerin düşüncelerini paylaşıyor. bu gençlerin bir hayali vardı: onurlu ve insan haklarına saygılı bir yaşam, saygı ve onur isteyen bir neslin ortaya çıkması. Ama bu hayaller Esad rejimi gibi otokratik eğilimler ve DAEŞ gibi örgütler sebebiyle başarısız oldu.

Şimdi değerlendirme yapma zamanı, neler yanlış yapıldı, gelecekte neler yapmalıyız? 

Geçmişte medeniyetin olduğu ülkeler artık tahribat şehirleri haline geldi. Aydınlar kaçıyor, bizim sorumluluğumuz var.

Geçen hafta Merkel ile ziyaretimizde yeni doğan bebekleri gördük. Bu bebekler Suriye'yi görmedi. Türkçe konuşuyorlar.

Yeni ortaya çıkan sorunlara müdahale etemiz gerek. Bunun bir yönüe de psikolojik sorunlar. Kötümser psikolojinin politikalarımıza ya da düşünme tarzımıza etki etmesine izin vermemeliyiz. Bu kötümser psikolojiyi kabul etmemeliyiz, bize huzur getirecek bir yol bulmalıyız.

Odaklanmamız gereken şey en üst düzeyde siyasi dialoğun olması. Böylece önyargı geliştirmek yerine dostane dialog kurabiliyor olabileceğiz.

hepimiz Avrupa Birliği'nin nasıl ortaya çıktığını izledik. AB liderleri ile üç zirve toplantısı ve birçok toplantı gerçekleştirdim. Pek çok farklı görüş var ama her ay toplanıyorlar, uzlaşmaya varamadıkların birbirlerini suçlamak yerine birbirleri ile konuşuyorlar. Bazı Müslüman liderler onyıllarca birbirlerini görmüyor. Bizim birbirimizle görüşmemiz gerek. Bu bağlamda Katar-Türkiye diyaloğu bir örnek. Bunun tüm bölgede gerçekleşmesini istiyoruz.

Güvenlik bağlamında büyük sorunlar ile karşı kaşrıyayız. Devlet arası sorunlardan bahsetmiyoruz, bu olsa kiminle görüşeceğinizi bilirsiniz. Ama devletlerin içinde tehditler var, hibrid savaş tehdidi var. teröre kaşrı ortak güvenlik görüşü benimsenmeli.

Bölgemizde iki istikrar bölgesi var; Türkiye ve Körfez. Bizler kriz bölgelerinden gelecek güvenlik tehditlerine karşı kendimizi savunmaya almak istiyoruz. Bu gerek DAEŞ gerekse PKK olabilir. Daha iyi bir güvenlik ortamı için birlikte çalışmalıyız.

Türkiye ve Katar ilişkileri açısından geçen yıl çok önemli bir adım attık bir askeri anlaşma imzaladık ve ortak askeri tatbikat kararı aldık ve gerçekleştirdik. Bugün de savunma bakanlarımız bir anlaşma imzaladılar. Savunma konusundaki işbilriklerine ilave olarak Suriye, Irak ve Lübnan'daki durumlar ile ilgili olarak da aynı görüşe sahibiz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.