Bağdat karıştı!

Bağdat karıştı!
Mukteda es-Sadr yanlıları, Yeşil Bölge'yi aşarak parlamento binasına girmesinin ardından Milletvekilleri parlamento binasını terk etti.

Irak'ta Şii lider Mukteda es-Sadr yanlısı çok sayıda göstericinin, hükümet binalarının bulunduğu özel korunan Yeşil Bölge'yi aşarak parlamento binasına girmesinin ardından Milletvekilleri ve çalışanlar parlamento binasını terk etti. Bağdat genelinde şehre girişler kapatıldı.

Etnik ve mezhepsel ayrılıkları dengelemek amacıyla parlamentoda yapılmak istenen bir dizi değişiklik sebebiyle karışan Irak'ta sular ısınmaya devam ediyor.

Yüzlerce Sadr destekçisi, Parlamento binası ve büyükelçiliklerin bulunduğu Yeşil Bölge'nin dışında toplanıp, Dicle Nehri üzerindeki köprüyü geçti. Grup, Parlamento'ya gelmeyen vekillere atfen "Korkaklar defolsun" diye slogan atıyordu.

Sadr yanlıları, oturumların gerçekleştiği salona girdi. Göstericilerin ayrıca içerideki eşyalara zarar vererek, pencere ve masaları kırdığı da görüldü.

Yeşil Bölge çevresini koruyan beton bariyerler göstericiler tarafından yıkılırken, bazı göstericiler de milletvekillerinin araçlarına zarar verdi.

Televizyonlar, protestocuları Irak bayrakları sallayarak, "Barış, Barış" diye slogan atarken yansıtan görüntüleri yayınladı.

Bağdat'ta giriş çıkışlar kapatıldı

Bağdat Operasyonlar Komutanlığından yapılan yazılı açıklamada, Bağdat'a tüm girişlerin kapatıldığı belirtildi. Açıklamada başkentten sadece çıkışlara izin verileceği kaydedildi.

Aram Şeyh Muhammet kurtarıldı

Irak'taki Şii lider Mukteda es-Sadr yanlısı göstericilerin parlamento binasını basması sonucu mahsur kalan Irak Parlamentosu Başkan Yardımcısı Aram Şeyh Muhammet kurtarıldı.

Muhammet'in ofisinden yapılan açıklamada, 6 saat binada mahsur kalan Muhammet'in kurtarıldığı bildirildi.

Açıklamada, bazı Kürt milletvekillerinin de mahsur kaldığı belirtilerek olduğu belirtilerek eylemcilere sorumlu davranmaları çağrısı yapıldı.

Parlamento basan göstericilere oturma eylemi talimatı

Öte yandan, parlamento binasını basarak içeri giren göstericilere oturma eylemine başlamaları talimatı verildi.

Sadr Hareketi'ne bağlı göstericilerden sorumlu komite tarafından yapılan açıklamada, parlamento binasına giren göstericilere oturma eylemi yapmaları yönünde çağrıda bulunuldu.

Irak'ta Şii lider Mukteda es-Sadr yanlısı çok sayıda gösterici, hükümet binalarının bulunduğu korunaklı Yeşil Bölge'yi ihlal ederek, parlamento binasına girmiş ve içerideki eşyalara zarar vermişti. Oturumların gerçekleştiği salona girip, vekillerin koltuklarında oturan eylemciler, "Barışçıl barışçıl" ve "Seni (Sadr) tehdit edenler nerede, Yeşil Bölge'ye girdik" şeklinde slogan atmıştı.

Mogherini'den 'Irak' açıklaması

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Irak parlamentosu baskının ardından, milletvekilleri ve halktan siyasi çıkmaza çözüm bulmaya dönük tüm çabaları desteklemelerini isterken, ülkede istikrarsızlığın daha da artabileceği uyasında bulundu.

Mogherini, Şii lider Mukteda es-Sadr yanlılarının Irak'ta parlamento binasını basmasıyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Parlamentoya saldırı ve Bağdat'ta şiddet içeren protestoların, zaten gergin olan bir ortamda istikrarsızlığı daha da artırabileceği uyasında bulunan Mogherini, demokratik sürecin bilinçli olarak kesintiye uğratıldığını ifade etti."Çözüm çabalarını kesintiye uğratmayın "Mogherini, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:"Düzenin hızlı bir şekilde yeniden sağlanması, ülkelerindeki istikrarsızlık nedeniyle uzun süredir sıkıntı çeken Irak halkı ve birçok tehlikeyle karşı karşıya olan tüm bölgenin çıkarınadır. AB, Başbakan Haydar el-İbadi ve diğer siyasi liderlerin mevcut siyasi çıkmaza bir çözüm bulmaya dönük tüm çabalarını destekliyor, tüm parlamenterlere ve halka bu çabaları kesintiye uğratmak yerine desteklemeleri çağrısı yapıyor."


İbadi kabine'yi henüz kuramadı

Irak Başbakanı Haydar İbadi, yolsuzlukla mücadele için ülkede parti, etnik ve mezhepsel ayrılıkları dengelemek için seçilen bazı bakanları teknokratlarla değiştirmek istiyor. Ancak siyasi partiler değişikliğe karşı çıkıyor.

Sadr, İbadi'ye bakanları partizan olmayan teknokratlarla değiştirmesi yönünde baskı yapıyor.

Başbakanlık koltuğuna 2014 yılında gelen İbadi, yolsuzlukla ve mezhepsel ayrılıklarla mücadele sözü vermişti. Fakat teknokratlardan oluşan yeni bir kabineyi henüz oluşturamadı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.