Türkiye, İsrail’in NATO vetosunu kaldırdı

Türkiye, İsrail’in NATO vetosunu kaldırdı
Türkiye ve İsrail arasında Mavi Marmara olayından sonra iplerin tamamen koptuğu ve ilişkilerin yeniden düzenlenmesi adına hükümetin yaptığı görüşmeler sonucunda, İsrail’in NATO üyeliği yolunu açacak vetoyu kaldırdığı iddiaları konuşuluyor.

Hükümetin bu veto hamlesiyle birlikte İsrail’in NATO üyeliği açılacak ve askeri tatbikatlara katılması sağlanacak.

NATO İSRAİLLİ DELEGELERE AKREDİTASYON VERECEK

İlişkilerin iyileştirilmesi amacıyla Türkiye ile İsrail arasında yapılan görüşmeler imza aşamasına gelmişti. İsrail’in Gazze Şeridi’ne özel sektör tarafından kullanılmak üzere çimento girişine izin verilmeye başlanacağını ve bu kararın da ‘Türkiye’ye jest olsun’ diye alındığı da ileri sürülmüştü.

Bu gelişmelerin hemen ardından Türkiye’nin vetoyu kaldırması, anlaşma öncesinde Türkiye’nin İsrail’e jesti olarak değerlendiriliyor.

''İSRAİL’İN GÜVENLİĞİ İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM''

Öte yandan, İsrail Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, NATO’nun, İsrailli delegelerin ofis açmasına izin verdiği belirtildi. Haberde, Netanyahu’nun NATO’nun bu hamlesi için ‘Bu İsrail’in güvenliğine yardımcı olması adına önemli bir adımdır’ ifadesini kullandığı belirtildi.

TÜRKİYE NİYE VETO ETMİŞTİ?

NATO tam üyesi Türkiye, Mayıs 2010’daki Mavi Marmara saldırısı sonrasında İsrail’in bazı askeri tatbikatlara katılmasını veto etmiş, 2012 yılında ise vetoyu kısmen çekmişti. Ancak 28 tam üyesinin oybirliğiyle karar alabildiği bir kurum olan NATO’da bir teklife muhalefet olan ülkeler genelde gayri resmi kanallardan ikna edilerek orta yol bulunuyor. Yapılan anlaşma sayesinde, Türkiye’nin de onayıyla, İsrail bundan böyle NATO’nun ortak üyesi olarak ittifakın seminer ve çalışmalarına katılabilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum