Kölelik yasası Meclis'te kabul edildi

Kölelik yasası Meclis'te kabul edildi
Kölelik yasası olarak da adlandırılan "kiralık işçi yasası" Meclis'te kabul edildi.

Türkiye'yi köle işçi ticareti yapılan ülke statüsüne düşürecek olan ve kölelik yasası olarak adlandırılan, 7 milyona yakın çalışanın emeklilik, kıdem, izin ve dava hakkı tehlikeye sokan kiralık işçi yasası Meclis'ten geçti.

2009'da VETO EDİLMİŞTİ

Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilen kölelik düzenlemesi onaylanması için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a gönderildi. Erdoğan tasarıyı aynen kabul edip onaylarsa işçilerin yıllarca verdiği mücadeleler sonucunda elde ettiği tüm haklar yok olacak. İşverene gün doğacak. Aynı yasa 2009 yılında da Meclis'ten geçirilip dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e onaya sunulmuş, ancak Gül, “İşçilerin emeğinin istismarına ve insan onuruna yakışmayan durumların doğmasına, çalışma barışının bozulmasına neden olabileceği” gerekçesiyle yasayı veto etmişti.

Meclis'ten geçen düzenlemeyle özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi kurulması ve uzaktan çalışma yasal hale geliyor. Buna göre, işverenler işlerinin olağanüstü arttığı gerekçesiyle işçi tüccarlarından işçi kiralayabilecekler.

4 AYA KADAR KİRALANACAK

Kiralanan işçi önce 4 aya kadar çalışacak. İhtiyaç devam ederse 4 ay daha uzatma yapılacak. Kiralık işçi sayısı, işyerindeki işçi sayısının 4'te 1'i kadar olacak. Ancak 10 işçiye kadar olan işyerlerinde 5 kiralık işçi çalıştırılabilecek. Dolayısıyla 5 ve altında işçisi olan işveren isterse tüm işlerini kiralık işçilere gördürebilecek.

14 MİLYON KÖLE İŞÇİ STATÜSÜNE KAYDIRILACAK

Köle işçilik onaylanırsa halen kadrolu çalışan 14 milyon işçiden yarıya yakınının köle işçi statüsüne kaydırılacağı hesaplanıyor. İşçi tüccarlarının bulacağı geçici işlerde çalışabilecek köle işçiler, prim günlerini dolduramayacağı için emekli olamayacak, kıdem tazminatı hakkını elde edemeyecek, sağlık primlerini kendisi yatırmak zorunda kalacak, işe dönüş davası açamayacak, işten atılma tazminatı alamayacak, yıllık ve haftalık ücretli izin kullanamayacak.

KÖLE İŞÇİ TİCARETİ YAPILAN ÜLKE

İşçi sendikalarının güçlü itirazıyla karşılaşmadığı için Meclis'ten kolaylıkla geçen düzenleme Türkiye'yi “köle işçi ticareti yapılan ülke” statüsüne düşürecek.

AKP, modern ülkelerde olmayan bu yasayı yurtdışında tanıtıp yabancı yatırımcılara, “Ülkemizde köle işçilik şartlarını oluşturduk, gelin yatırım yapın” çağrısında bulunacak. Tasarıya son anda eklenen önergeyle köle işçilere, işçi tüccarının ödemediği maaşı, kiralayan patrondan isteme hakkı getirildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.