Kanlı örgüt düğmeye bastı!

Kanlı örgüt düğmeye bastı!
Türkiye’yi hedef alan IŞİD ve bağlantılı terör hücrelerinin konuşlandığı bir kente dönüşen Gaziantep’te son zamanlarda pek çok yabancı sivil toplum örgütlerini faaliyet göstermeye başladı.

Kentin kamu düzeni ve terörizm faaliyetlerinde ulaştığı nokta ABD’yi harekete geçirdi. ABD, Ankara Büyükelçiliği’ne bağlı faaliyet yürüten “Büyükelçilik Şube Ofisi”ni (EBO) 2015’te hizmete soktu. Birleşik Devletler, bu birim üzerinden yürüttüğü “ciddi ve kapsamlı” çalışmalarla bölgeyi mercek altında tutmaya başladı. 

ABD'LİLER OFİSİ KAPATTI

Ancak Gaziantep ve diğer kentlerde yapılan operasyonlar sonrasında elde edilen bilgi/belgelerin değerlendirilmesiyle IŞİD’in, ABD’nin Gaziantep’teki ofisine yönelik keşif çalışmaları ve doğrudan eylem hazırlığı yaptıklarının saptanması üzerine ofisin faaliyetleri iki aydır askıya alınmış durumda.

Yine bu süre içinde özellikle Ankara’daki gar eylemi sonrasında “devlet güvenliği” merkezli başlatılan operasyonlar Gaziantep’te birbiri ardına IŞİD hücrelerinin varlığını ortaya koydu. Gaziantep’in, Kilis’le birlikte sınırın Suriye tarafındaki karşı bölgelerinin IŞİD’in elinde olması terör örgütünün zaman içinde rahat hareket etmesine olanak tanıdı. 

10'A YAKIN IŞİD HÜCRESİ

Son iki yıl içinde Gaziantep kent merkezinde ve ilçelerinde 10’a yakın IŞİD hücresi ortaya çıkarıldı.

Bu eylem hücrelerinin son dönemde yerli ve yabancı istihbarat birimlerinin desteğiyle Gaziantep Emniyet Müdürlüğü’nce ortaya çıkarılması, polis teşkilatını doğrudan örgütün hedef tahtasına yerleştirilmesine neden oldu. 

Operasyonlar sürecinin son örneklerinden birisi İstanbul İstiklal Caddesi’nde 19 Mart’ta canlı bomba eylemi olmuştu. Eylemi gerçekleştiren Mehmet Öztürk’ün, IŞİD’in Gaziantep sorumlusu Ma’raj kod adlı Ercan Çapkın’la bağlantılı çıkmasının yanı sıra Çapkın’ın kontrolündeki hücrenin Antalya’yı hedef seçtiği, kentin tarihi ve turistik yerlerinin araştırıldığı, EXPO alanının keşfinin yapıldığı bilgileri Gaziantep operasyonlarında deşifre edildi. 

Bombalı araç eyleminin yapıldığı gün Antalya’daki operasyonda gözaltına alınan iki IŞİD’linin de Gaziantep bağlantılı olduğu ortaya çıkarıldı. İşte bu sürecin sonunda IŞİD, doğrudan Gaziantep Emniyet Müdürlüğü’nü “cezalandırma” yoluna gitti. 

EYLEMİN ŞİFRELERİ

IŞİD’in Gaziantep’teki eyleminin taşıdığı önem: 

1. Bu eylem, IŞİD’in bombalı araç hazırlayıp kullanarak Türkiye’de gerçekleştirdiği ilk eylem. Şimdiye kadar bomba düzenekli yelekleri giyen canlı bombaların kullanıldığı eylemleri gerçekleştiren IŞİD, ilk kez araç kiralama şirketinden kiralanan araca 1 ton amonyum nitrat yani gübre destekli bomba düzeneği yerleştirip intihar eylemi gerçekleştirdi.

2. IŞİD, yine ilk kez devletin güvenlik güçlerini yani polisi hedef aldı. Gaziantep başta yurt genelindeki polis operasyonlarıyla pek çok eylemi deşifre edilen örgüt, bunun hesabını Gaziantep Emniyeti’ne doğrudan eylem yaparak sormak istedi. 

3. Örgütün bu eylem yöntemini önümüzdeki süreçte farklı kentlerdeki farklı hedeflere kullanmasını beklemek şaşırtıcı olmaz. Daha önce özellikle sosyalist grupları hedef alan örgüt, artık bombalı araç eylemleriyle, kendisine yönelik operasyonlar yapan asker ve polisleri hedef aldı.  

4. Devlete yönelik bu eylemle IŞİD’in aynı zamanda Türkiye’nin sınır ötesi harekatlarını kısıtlamaya çalıştığı söylenebilir.

5. Kobani’de IŞİD’le ağır sokak çatışmaları yaşayan PKK, sokak çatışmalarını ve canlı bomba eylemlerini IŞİD’den öğrenirken, son dönemde fazlaca kullandığı bomba yüklü araç eylemleri ile IŞİD’e ilham verdi. Yaşanan son terör eylemlerinde, küresel terör sarmalı içinde yeralan iki farklı yapıdaki terör örgütünün birbirlerinden esinlenmeleri dikkat çekti. 

Sonuçta, ülke farklı bir siyasi atmosfer içinde. Ankara’daki bürokrasi “sutre gerisi”nde durarak yeni Başbakan’ın belli olacağı 23 Mayıs’ı bekliyor. Ancak, kamu ve devlet güvenliği “sutre gerisi”nde durmayı kaldırmaz. IŞİD ve PKK bir süre daha gündemde yer almaya devam edecek.

Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum