Oya Aydoğan son sağlık durumu nasıl?

Oya Aydoğan son sağlık durumu nasıl?
Oya Aydoğan'ın aort damarının yırtılması sonucu hastaneye kaldırdı.Hastaneden gelen açıklamada; ünlü oyuncu Oya Aydoğan'ın sağlık durumu halen ciddiyetini korumaktadır. İşte konuyla ilgili detaylar...

"Söylemezsem Olmaz" programında, Oya Aydoğan'ın ameliyatının güzel geçtiği ancak felç ya da nörolojik sonuçların yaşanabileceği belirtildi.Beyaz TV'de her sabah ekrana gelen 'Söylemezsem Olmaz' programının yorumcularından Oya Aydoğan'ın aort damarının yırtılması sonucu hastaneye kaldırdı.Hastaneden gelen açıklamada; ünlü oyuncu Oya Aydoğan'ın sağlık durumu halen ciddiyetini korumaktadır.

Yoğun bakımda hekimlerimiz tarafından gerekli tedaviler uygulanmaktadır" denildi.

CANLI YAYINDA DUA İSTEDİLER
12 saatlik ameliyat sonrası durumu ciddiyetini koruyan Aydoğan'ın program yorumculuğunu paylaştığı arkadaşları; Lerzan Mutlu, Bircan İpek ve Sinan Özedincik programın bugünkü bölümünde Oya Aydoğan'ın yaşadıkları anlattı ve canlı yayında Aydoğan için dua ettirdi.

Programı sundukları süre boyunca bir hayli üzgün oldukları görünen sunucular, cuma günü programda yaşadıklarını anlattılar.

Oya Aydoğan'ın AORT damarının patlaması gündeme bomba gibi düştü. Yemek yerken bir anda patlayan AORT damarı sonucu ünlü sanatçı hala hayai tehlikeyi atlatamadı. Uzmanlar AORT damarının vücuttaki saatli bomba olduğunu söylüyor. Peki AORT tedavisi nasıl yapılır? AORT (yırtılması) patlaması nasıl anlaşılır? İşte tüm bu sorulara cevaplar haberimizde var.

AORT DAMARI TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?      

Aortanın anatomik olarak dört bölümü vardır. Bu kısımlar; kalpten çıkan aorta, arkus aorta, inen aorta ve karın içine inen kısım olan abdominal aorta olarak isimlendirilir. Aort diseksiyonunda içten olan yırtık % 65 oranında çıkan aorta kısmındadır. Aortanın yırtılmasının (diseksiyon) nerede olduğu tanı, tedavi ve hastanın yaşam beklentisi açısından önem taşımaktadır.

AORT YIRTILMASI NASIL ANLAŞILIR?

Ani sırt ya da göğüs ağrılarıyla kendini gösterebilen aort yırtılması (aort diseksiyonu), Türkiye`de her yıl yaklaşık 350 kişide görülebilmektedir. Kalp krizi, organ yetmezlikleri ve felce kadar gidebilen bu rahatsızlık, hayati tehlikeyi de beraberinde getirmektedir.

40 YAŞIN ÜZERİNDE RİSK ARTIYOR

Kalpten çıkarak, vücudun bütün organlarına kanı taşıyan ana atardamar olan aortanın içten yırtılması ve tabakaları arasına kan birikmesi şeklinde gelişen aort yırtılması, yırtılan kısma göre göre saatler içinde ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir. Aort yırtılması bir milyonda 5 kişide görülen bir hastalıktır. Aort yırtılmasının her yaşta görülme ihtimaline karşın, hastaların % 75`i 40-70 yaş aralığındadır. Şiddetli ve ani başlayan, hastaların "yırtılır gibi" diye tarif ettikleri sırt veya göğüs ağrısı en önemli şikayettir.

AORT DAMARI NEDİR?

Aort Organizmanın en önemli atardamarının adı. Kalpte sol karıncıktan doğar, önce yukarıya sağa, daha sonra bir yay oluşturarak (aort yayı) sola yönelir ve son olarak arkaya aşağıya doğru ilerler. Önce göğüs boşluğunda seyreder, daha sonra diyaframdan karın boşluğuna geçer ve omurganın önünde ilerlerken 4. bel omuru düzeyinde iki büyük yan dal (böğür anaatardamarı) ve bir orta küçük dal (sağıı orta atardamarı) verir. Bu damarsal yapı, embriyoiıal yaşamda oluşan karmaşık değişikliklerden sonra bu son biçimini alır. Kalp, kendisine bağlı damar sistemiyle birlikte bir taslak halindeyken giderek gelişir. Başlangıçta kalp taslağından doğan atardamardan (karın aortu), her iki yanda altı damar kemerinden oluşan dallara (aort yayları) ayrılır. Bu dallar ilkel yutağın iki yanından arkaya yönelerek sol ve sağ sırt aortunu yaparlar.

ÖLÜM KORKUSU GERÇEKTEN ÖLDÜRÜR

Boğazına bir şey takılıp boğulma tehlikesi geçiren kişide damar hasarı oluşması için 2 önemli durum vardır:

1- Ölüm korkusu sonucu stres hormonlarının acilen yükselip damar içi kan basıncını çok yükseltmesi

2- Nefes alma zorluğunun uyardığı öksürme ve hapşırma refleksi sonucu göğüs içindeki basıncın artmasıdır.HİPERTANSİYON DAMARLARI YIPRATIYOR

Her iki durumda da daha önce zarar görmüş aort damarı yırtılabilir. Ama “daha önce zarar” görmüş, yani kontrol edilememiş tansiyon sonucu zarar görmüş damar.

Yoksa, sağlıklı bir aort damarı ani basınç yükselmelerine dayanıklıdır.

TANSİYONU OLANLARDA "BIÇAK SAPLANIYOR" ŞEKLİNDE AĞRI TEHLİKELİ

Bu vesile ile yüksek tansiyon hastalığının ne kadar önemli sonuçlar oluşturabileceği akılda tutulmalıdır. Şu unutulmamalıdır ki, tansiyon yüksekliği olan bir kişide ani başlayan sırt, göğüs ağrısı varsa, bu ağrı sanki “bıçak saplanıyor” tarzında ise hastada “aort diseksiyonu” denen aort damar yırtılması riski vardır. Bu durumda en yakın hastaneye gidilmeli ve orada da tecrübeli kalp damar cerrahisi kliniği bulunmalıdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.