AK Parti yeni anayasa için gaza basacak

AK Parti yeni anayasa için gaza basacak
22 Mayıs’ta olağanüstü toplanacak kurultay sonrası AK Parti yeni anayasa için acil olarak harekete geçmeye hazırlanıyor.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni anayasa çalışmalarına hız verilmesi yönündeki sözlerinin ardından AK Parti, kongrenin ardından anayasa mesaisine başlayacak. Yeni anayasanın kapsamı ve çerçevesi de bu çalışmalar sırasında netleşecek. Bir yandan parti teşkilatlarına özellikle başkanlık sistemini anlatmaya başlayacak olan AK Parti, diğer yandan da Meclis’ten yeni anayasayı geçirebilecek çoğunluğu hangi partiyle sağlayabileceğinin yollarını arayacak.

TEŞKİLATA ANLATILACAK

AK Parti kurmayları kongre sürecinin tamamlanmasından sonra partideki yeni anayasa çalışmalarına yoğunluk verileceğini ifade eden AK Parti kurmayları, çalışmanın iki ayaklı olarak yürüyeceğini belirtiyorlar. Birincisinin, “teşkilatlara yeni Anayasa ve başkanlık sisteminin anlatılması”, ikincisinin de Meclis’teki siyasi desteğin artırılması yönünde yürüyeceğini belirttikleri Anayasa çalışmalarında MHP ile olan görüşmeler kritik önem taşıyacak.

İŞARET FİŞEĞİ

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, özellikle terörle mücadele konusunda hükümetin yanında yer alan tavrını, “desteğimizi hukuki boyuta dönüştürebilecekleri” yönündeki sözleriyle yeni bir boyuta taşımaya hazırlandığı ifade ediliyor. MHP ile AK Parti’nin ilk işbirliğinin, TBMM’ye önümüzdeki hafta getirilecek olan “dokunulmazlıklarla ilgili Anayasa değişikliğinde görülmesi bekleniyor. MHP’nin tam destek vereceği belirtilen dokunulmazlık teklifinin CHP’den gelecek milletvekilleriyle Meclis’ten geçirilebileceği üzerinde duruluyor.

İKİNCİ İŞBİRLİĞİ

AK Parti’nin yeni Anayasa konusundaki çalışmalarında da MHP kilit rol oynayacak. Bahçeli, daha önceki açıklamalarında ise Anayasa’ya ilişkin hassasiyetlerini sıralamış ve “Başkanlık sistemi”, “olmaz” dediği konular arasında yer almıştı. AK Parti’nin, başkanlık sistemi konusundaki tavrı net ve bununla ilgili kesinlikle geri adım atmayacak.

OLASI FORMÜL

Ancak bunun mümkün olamayacağının görülmesi durumunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “olabilir” dediği “Partili Cumhurbaşkanlığı” formülüne dönüşün söz konusu olabileceği belirtiliyor. İleriki günlerde MHP ile bu konuda görüşmeler yapılarak, “Partili Cumhurbaşkanlığı” formülünün hayata geçirilmesinin daha mantıklı görülmesi durumunda bu konuda tam bir işbirliği sergilenebileceği ifade ediliyor.

REFERANDUM İÇİN 330 OY GEREKLİ

Meclis’te 317 milletvekili bulunan AK Parti’nin hazırlanacak yeni anayasayı referanduma götürmesi için gerekli olan 330 oyu tek başına bulamıyor. Bunun için de diğer partilerden destek alması gerekiyor. AK Parti, muhalefetten 13 milletvekilinin desteğini alması halinde bu oy oranına kavuşmuş olacak.
 

star

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.