Telefonla çalışan tüplü Şahin yaptılar!

Telefonla çalışan tüplü Şahin yaptılar!
Bir grup lise öğrencisinin geliştirdikleri akıllı telefon uygulaması, Tofaş marka otomobili uzaktan çalıştırıyor.

 

Muğla’da bir grup lise öğrencisi, bir araya gelerek geliştirdikleri akıllı telefon uygulamasıyla Tofaş marka otomobili uzaktan çalıştırmayı başardılar.

Muğla’nın Milas ilçesinde yaşayan bir grup lise öğrencisi, TÜBİTAK sergisi için yaptıkları proje ile öğretmenlerine ait olan 1998 model Tofaş Şahin marka LPG’li arabayı yaptıkları yazılımla çalıştırdılar.

Eğitim gördükleri okulun Bilişim ile Motorlu Araçlar Teknolojileri bölümlerinde okuyan Mehmet Yalçın Dönmez ve İbrahim Akar isimli öğrenciler, okulda görev yapan öğretmenlerine ait 1998 model otomobilin elektrik devresine bluetooth teknolojisini yerleştirdi.

İki öğretmenlerini danışman olarak yardımcı olduğu öğrenciler, daha sonra sisteme uzaktan erişim sağlamak için akıllı telefonlar için android uygulaması geliştirdiler. Telefona yükledikleri yazılım sayesinde arabaya, uzaktan anahtar olmaksızın çalıştırma, farların açılıp kapanması ve kornanın çalması gibi özellikler eklendi.

Projede koordinatör öğretmen olarak yer alan Serdar Ankaralı, geliştirmiş oldukları sistemin yoğun ilgi gördüğünü belirtiyor. Sistemin daha özellikli ve otomatik şanzımana sahip bir otomobilde kullanılması halinde sürücüsüz araç teknolojisinin de uygulamaya koyulabileceğini dile getiren Ankaralı, Şahin marka arabanın elektronik sisteminin fazla karışık olmaması nedeniyle işlerinin daha kolay olduğunu, daha genmiş imkanlar elde edebildikleri takdirde sürücüsüz araba içinde çalışacaklarını belirtti.

Projede yer alan bir diğer öğretmen Yavuz Toprak ise, sistemi 3 hafta gibi bir sürede tamamladıklarını ve projenin adını da Şahine Bağlan olarak belirlediklerini söyledi.

telefonla-calisan-sahin.jpg
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.