Alman bakanı: Türklere vize muafiyeti tehlikede

Alman bakanı: Türklere vize muafiyeti tehlikede
Almanya İçişleri Bakanı Maiziere, müzakerelerin başarısızlığa uğramasının mümkün olabileceğini ifade etti.

 

Alman "Bild" gazetesinin haberine göre Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere Türkiye'nin vize muafiyetiyle ilgili bütün kriterleri yerine getireceğinden şüpheli olduğunu söyledi. 


De Maiziere'nin Hrıstiyan Demokrat Birlik Partisi'nin (CDU) salı günü Berlin'de yapılan bir oturumunda Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "kriterleri yerine getirmeye niyetli olmadığı aşikar" diye konuştuğu belirtildi. Haberde bakanın, "kriterler yerine getirilmezse vize mecburiyeti kalkmaz" dediğine yer verildi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de vize muafiyeti için kararlaştırılan şartların topyekûn yerine getirilmesinde ısrar ediyor. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 72 kriter arasında yer alan "terör ile mücadele yasasının kapsamının daraltılması" şeklindeki şartı kabul etmediklerini duyurmuştu.

Avrupa Parlamentosu, Birlik Komisyonu'nun vize mecburiyetinin kaldırılmasıyla ilgili tavsiyesinin gündeme alınması şeklindeki talebini ret etti. 

Parlamento liberal partiler grubu başkanı Belçikalı Guy Verhofstadt, vize mecburiyetinin kaldırılmasıyla ilgili anlaşmanın genel kurulda görüşülüp oya sunulmasından önce Türkiye'nin 72 şartı yerine getirmesi gerektiğini ve terör ile mücadele yasasının değiştirilmesinin de bu şartlar arasında yer aldığını söyledi.

VİZE MUAFİYETİ KRİTERLERE TAKILABİLİR 

Türk vatandaşlarının AB ülkelerine vizesiz seyahat edebilmeleri, Türkiye ile varılan mülteci geri kabul anlaşmasının ön şartı sayılıyor. Anlaşma kaçak yollardan Yunanistan'a geçen mülteci adaylarının Türkiye tarafından geri alınmasını öngörüyor.

Avrupa Parlamentosu Halk Partileri grup başkanı Manfred Weber 72 şart yerine getirilmeden vize mecburiyetinin kaldırılmayacağını, bu şartın Türkiye ile varılan anlaşmada yer aldığını ve Türkiye kriterleri yerine getirmeyi taahhüt ettiği için "Erdoğan'dan da anlaşmaya sadık olduğunu açıklamasını beklediklerini" söyledi.

Parlamento'nun Avrupa Yeşiller Partileri ortak grup eş başkanı Rebecca Harms, "şartsız vize muafiyetine izin vermeyeceklerini ve kararlaştırılan bütün şartların yerine getirilmesini talep ettiklerini" belirtti. 

Harms henüz bütün kriterlerin yerine getirilmediğini belirtirken, Belçika Yeşiller Partisi'nin Avrupa milletvekili ve grup eş başkanı Philippe Lamberts de, Türk vatandaşlarına vize muafiyeti tanıyacak olan anlaşmanın "hayatta olduğundan şüphe duyduğunu" dile getirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum