2016 Ramazan Ayı ne zaman başlayacak?

2016 Ramazan Ayı ne zaman başlayacak?
2016 yılı Ramazan Ayı ne zaman başlayacak? İslam dünyasında en özel ay olan mübarek ramazan ayı için geri sayım başladı. Peki İlk Oruç ne zaman tutulacak? İlk sahur ve ilk iftar ne zaman idrak edilecek.İşte konuyla ilgili detaylı bilgiler...

İslam alemi açısından en önemli ay olarak kabul edilen Ramazan'da heyecan ve özlem ile bekleniyor. Oruç iftar ve sahur ise Ramazan ayının en önemli unsurları olarak göze çarpıyor. 11 Ayın sultanı Ramazan için artık kısa bir süre kaldı. İslam dünyası için büyük önem taşıyan rahmet ve bereket ayı olarak bilinen Ramazan ayı ne zaman başialayacak? İlk İftar ilk Sahur ne zaman yapılacak? İşte Merak edilen tüm detaylar...
 
2016 RAMAZAN AYI NE ZAMAN BAŞLIYOR?
 
Ramazan ayı 2016 yılında 6 Haziranda başlıyor. Bir ay sürecek ve içinde önemli gün ve gecelerin bulunduğu Ramazan ayı 5 Temmuz'sa sona erecek. 1 Temmuz ise Kadir Gecesi idrak edilecek. 4 Temmuz Ramazan Bayramı arifesi olarak gözüküyor. 5-6-7 Temmuz'da ise Ramazan Bayramı İslam aleminde kutlanacak.

RAMAZAN AYININ ÖNEMİ VE ORUÇ
 
Kur'an'ın ilk ayetlerinin vahyedildiği Kadir Gecesi bu ayın içindedir. Hangi gün olduğu bilinmemekle birlikte Ramazan ayının 27. gecesi Kadir Gecesi olarak kabul edilir.
 
Kadir gecesi ile ilgili Kur’anın 97.süresi olan Kadir Suresinin ilk üç ayeti şöyledir:
 
“ Şüphesiz, biz O'nu Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. ”
 
Bakara Suresi'ne göre Kur'an'ın İslam peygamberi Muhammed'e gönderilmesi Ramazan ayında başlamıştır ve bu ay içinde "oruç" tutmak müslümanlara emredilmiştir. İlgili ayet şöyledir:
 
“ O Ramazan ayı ki irşad için, hak ile batılı ayırt eden, hidayet ve deliller halinde bulunan Kur'an onda indirildi. Onun için sizden her kim bu aya erişirse oruç tutsun. Kim de hasta veya yolculukta ise tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde kaza etsin. Allah size kolaylık diliyor, zorluk dilemiyor. Bir de o sayıyı tamamlamanızı ve size gösterdiği doğru yol üzere kendisini yüceltmenizi istiyor. Umulur ki, şükredesiniz! (Bakara 185) ”
 
Bu ay boyunca gündoğumundan önceki alacakaranlık ile günbatımından sonraki alacakaranlık arasında yemek-içmek ve cinsel ilişkide bulunmak Müslümanlara yasak kılınmıştır. Mükellef olan Müslümanların Ramazan orucunu tutması farzdır.
 
SAHUR
 
Ramazan ayında oruç tutanların gün doğmadan önce belirli saatte yedikleri yemeğe ve bu yemeğin yendiği zaman aralığına sahur denir.
 
İFTAR
 
Gün sonunda akşam ezanı okununca orucun açılmasına ve bu esnada yenen yemeğe iftar denir.

RAMAZAN BAYRAMI NASIL KUTLANIR?

Ramazan Bayramı, Ramazan ayı boyunca tutulması farz kılınan orucun da sonunu ifade eder. Ramazan Bayramı’nın ilk günü aynı zamanda Şevval ayının birinci günüdür ve bu günde oruç tutulmaz.
Ramazan Bayramı’nın ilk gününde camilerde bayram namazı kılınır. Bayram namazını yalnız erkekler kılar. Bayram namazından sonra ise hutbe okunur. Bayram boyunca müslümanlar eş, dost, akraba ziyaretleriyle birbirlerinin bayramını kutlarlar. Bu ziyaretler esnasında genellikle kolonya, tatlı ve şekerlemeler ikram edilir.
Bayramda bakımlı ve temiz olmak adettendir. Herkes en yeni kıyafetlerini giymeye çalışır. Ramazan bayramında çocuklara ailelerin bütçesi elverdiğince yeni kıyafetler alınır. Bazı büyükler ellerini öpen çocuklara hediye veya harçlık verirler. Çocuklar ufak gruplar halinde kapı kapı dolaşarak şekerleme toplarlar. Müslümanlar zekat görevini bu bayramda yerine getirirler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.